Tulostusversio

2/2009

Tekijänoikeudet: Käyttäjien perusoikeuksista porua

Teksti: Päivi Männikkö

Tekijänoikeuksien suojelu ja netinkäyttäjien oikeudet ovat aiheuttaneet keskustelua myös Euroopan unionissa. Vastakkainasettelu johti pitkään viilatun televiestinnän säädöspaketin kaatumiseen Euroopan parlamentin äänestyksessä toukokuussa.

Europarlamentti päätyi vastustamaan säännöstä, jonka mukaan teleyrityksellä olisi oikeus katkaista nettiliittymä mm. tietoturvaongelmien tai tekijänoikeusrikkomusten takia ilman tuomioistuimen etukäteen antamaa päätöstä.

Parlamentin mukaan nettiyhteys kuuluu kansalaisen perusoikeuksiin, joita ei pidä rajoittaa tarpeettomasti. Nettiyhteyden saisi katkaista ilman etukäteispäätöstä vain yleistä turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa.

Taustalla lienee vaikuttanut Ranskan lakihanke, joka tekijänoikeusrikkomuksissa antaa teleyrityksille oikeuden nettiyhteyden katkaisuun ilman tuomioistuimen etukäteispäätöstä. Ranskan parlamentti hyväksyi lain toukokuussa.

Nykyisin EU-maissa teleyritykset saavat muun muassa suodattaa roskapostia, käsitellä tunnistetietoja vikatilanteiden selvittämiseksi tai sulkea liittymän sopimusrikkomuksissa ilman tuomioistuimen ennakkolupaa. Parlamentin kannan mukaan ennakkolupa vaadittaisiin näihinkin toimiin, eivätkä jäsenmaat taas hyväksy tätä.

Riitaa netinkäyttäjien perusoikeuksista puidaan nyt europarlamentin ja ministerineuvoston sovittelukomiteassa, jossa sen käsittely kestänee useita kuukausia.Lue myös

Tekijänoikeudet: Vertaisverkot vaikeilla vesillä »
Tekijänoikeudet: Laiton jakelu on tietoturvauhka »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.