Tulostusversio

2/2009

Yksityisyys: Naapurivalvonta mietityttää Norjassa

Teksti: Päivi Männikkö

FRA-laki herättää kysymyksiä myös Ruotsin länsinaapurissa.

Osa Norjan maan teleoperaattoreista on ruotsalaisyritysten tytäryhtiöitä ja ne käyttävät Ruotsin puolella sijaitsevia teknisiä järjestelmiä osin myös Norjan sisäisen viestiliikenteen välittämiseen. Rajat ylittävän viestinnän lisäksi myös osa Norjan sisäisestä puhelin- ja dataliikenteestä kulkee Ruotsin kautta.

Näin FRA voisi seurata myös norjalaisten keskinäisiä puheluja, netinkäyttöä ja sähköposteja.

Norjan viestintäviranomaisen selvityksen mukaan verkon vikatilanteissa erityisesti Pohjois-Norjan ja muun maan välistä puhelinliikennettä välitetään Ruotsin kautta. Lisäksi joidenkin operaattorien tietyt matkapuhelinpalvelut kulkevat Ruotsissa sijaitsevien tukijärjestelmien kautta.

Dataliikenteessä valtioiden rajat ylittäviä yhteyksiä on hyödynnetty puhelinliikennettä enemmän ja siksi Norjan sisäistä dataliikennettä kulkee Ruotsin kautta puhelinliikennettä enemmän. Eri teleyritysten välillä on kuitenkin suuria eroja siinä, missä määrin viestit kulkevat Ruotsin kautta.

Myös Norjassa on puntaroitu Ruotsin kiertäviä reittejä viestiliikenteelle. Norjan viestintäviranomaisen selvityksen mukaan Isoon-Britanniaan menevässä merikaapeliyhteydessä on vapaata kapasiteettia ja se voisi siten tulla kyseeseen vaihtoehtoisena reittinä. Satelliitti taas ei olisi realistinen vaihtoehto suurten datamäärien kuljettamiseen. 

Norjassa FRA-lain vaikutukset ovat huolettaneet myös ryhmää juristeja, jotka osallistuvat ruotsalaisen Centrum för Rättvisa -säätiön Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle tekemään valitukseen.

Norjalaiset korostavat väliintulossaan FRA-lain vaikutuksia muihin kuin ruotsalaisiin. Ulkomaisten uhkien havaitseminen on lain päätarkoitus, näin ollen juuri ulkomainen viestiliikenne on tarkkailun kohteena. Kuitenkin laissa tietojen väärinkäytön varalle säädetyt toimet koskevat vain ruotsalaisia. Muiden maiden kansalaiset ovat tässä suhteessa lainsuojattomia. Lakiin suunnitellut parannuksetkin kohentavat vain Ruotsin kansalaisten asemaa.

Ruotsalaiset jättivät valituksensa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen heinäkuussa 2008, ja norjalaiset tekivät siihen väliintulon tämän vuoden helmikuussa. Asialle ei ole vielä ilmoitettu istuntoaikaa.

Lue myös

Yksityisyys: FRA-laista lisäpotkua tietosuojatyöhön »
Yksityisyys: FRA-muutokset eivät koske Suomea »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.