Tulostusversio

3/2009

Kolumni: Vuosi virtuaalipoliisina

Teksti: Marko Forss

Syyskuussa tuli tasan vuosi siitä, kun aloitin toiminnan IRC-Galleriassa. Vuoden aikana olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että poliisin pitää olla näkyvästi ja aktiivisesti mukana sosiaalisen median palveluissa.

Toiminta alkoi pienillä voimavaroilla yhdellä kannettavalla. Kiitos ennakkoluulottoman esimieheni, sain aikaa keskittyä itse asiaan. Nuorista oli suuri apu sivuston ulkoasun luomisessa ja teknisissä pulmissa.

Päiväkirjakirjoituksiin yritin kirjoittaa useimmin kysytyistä asioista. Myöhemmin profiilille luotiin oma kotisivu, josta oli suorat linkit kirjoituksiin. Ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana profiiliini tuli lähes 28 000 kysymystä tai kommenttia yli 8 000 eri käyttäjältä, eli vastaamisessa on pitänyt kiirettä. Toukokuussa sain avuksi kaksi uutta työkaveria.

Kysymyksiin vastaamisen lisäksi olen osallistunut eri yhteisöjen keskusteluihin. Monelle nuorelle oli outoa, että poliisi osallistui avoimesti keskusteluun esimerkiksi anarkismi-yhteisössä. Keskustelu oli monesti kiivastakin mutta silti hedelmällistä. Kauhajoen tapahtumien jälkeen huomiota saanut misantropia-yhteisö oli yksi parhaimmista paikoista asialliselle keskustelulle.

Profiilin avulla olen pitänyt yhteyttä oman alueeni ongelmanuoriin ja suorittanut alustavia puhutteluja "galtsun" ja "mesen" kautta. Tärkeitä ovat olleet myös kohtaamiset reaalimaailmassa, jotka toteutuvat yleensä jokakuukautisessa päihdevalvonnassa.

Profiiliin tulee viikoittain vinkkejä eriasteisista rikoksista. Vihjeet tulevat täysin nuorten omasta aloitteesta.

Nuoret kertovat ymmärtävänsä, että netin tiedot ovat kaikkien saatavilla – minä en ole tästä vakuuttunut. Tapanani on nuoren kuulustelussa kysyä hänen nimimerkkiään IRC-Galleriassa. Kun avaan nuoren profiilin, tämä alkaa kirkua: ”Älä näytä sitä äidilleni”. Silloin kysyn nuorelta, miksi hänen vanhempansa eivät voi katsoa profiilia, kun se on miljoonien muidenkin nähtävänä.

Nyt aloitamme seitsemän pilottikoulun kanssa Ilmoita kiusaamisesta -projektin, jolla halutaan alentaa ilmoituskynnystä: oppilaat voivat ilmoittaa kiusaamisesta netin poliisiprofiileille. Samalla tiivistetään yhteistyötä koulujen ja vanhempien kanssa nimeämällä heille poliisista yhteyshenkilöt.

Olin erittäin iloinen, kun poliisiylijohtaja Mikko Paatero otti kesällä vahvasti kantaa sen puolesta, että poliisi menee yhä kattavammin nettiin. Tästä hyvänä esimerkkinä on Facebookissa avattu Suomen poliisin faniryhmä.  

Myös muut ministeriöt ovat heränneet netin haasteisiin ja mahdollisuuksiin: Oikeusministeriössä valmistellaan ohjetta virkamiehen pelisäännöiksi netissä, ja opetusministeri on aloittanut ponnistelut sosiaalisen median hyödyntämiseksi kouluissa. Ongelmitta ajattelu- ja toimintatapojen muutos ei onnistu: tutkimuksen mukaan kielten- ja äidinkielenopettajista kolme neljännestä ei osaa eikä halua oppia käyttämään suosituimpia yhteisöpalveluita. Poliisilla tällaiseen asenteeseen ei ole varaa.

Virtuaalimaailman osuus arjessamme – ja rikosten tekotavoissa – kasvaa varmuudella tulevaisuudessa. Monella ihmisellä raja oikean ja väärän välillä hämärtyy, kun siirrytään näppäimistön taakse. Siksi poliisin tulee näkyä myös virtuaalimaailmassa ja hyödyntää sen mahdollisuudet.

----

[KIRJOITTAJA]

Ylikonstaapeli Marko Forss Helsingin keskustan poliisipiiristä toimii myös IRC-Gallerian lähipoliisina nimimerkillä -fobba-.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.