Tulostusversio

2/2010

Verkkokauppa, osa 2: Rekisteröity ei aina ole asiakas

Yritys tarjosi verkkopalvelussaan rekisteröitymismahdollisuutta. Tietosuojavaltuutetulta kysyttiin, onko esimerkiksi asiakkaaksi rekisteröityneen henkilön myös voitava poistaa tietonsa itse.

Jos yrityksen asiakkaaksi rekisteröitynyt henkilö on tehnyt verkkopalvelussa ostoksen, tilauksen, varauksen tms., osapuolten välille on muodostunut henkilötietojen käsittelyyn oikeuttava asiallinen yhteys. Yritys voi käsitellä asiakkaan henkilötietoja niin kauan kuin osapuolten välillä vallitsee asiallinen yhteys. Asiakas ei siis voi yksin määritellä, milloin hänen henkilötietojensa käsittely tulisi päättää.

Yrityksen harkinnassa on, tarjoaako se asiakkailleen mahdollisuuden esimerkiksi sopimuksen irtisanomiseen internetissä. Sitä voi tarjota, mikäli yritys tunnistaa henkilön riittävällä tavalla väärinkäytösten yms. ehkäisemiseksi.

Jos osapuolten välille ei ole rekisteröitymisen seurauksena muodostunut asiakassuhdetta, kyse on muusta henkilön suostumukseen perustuvasta tietojen käsittelystä. Tällöin rekisteröity voi lähtökohtaisesti perua suostumuksensa milloin tahansa. Hänellä on siis oikeus vaikuttaa tietojensa käsittelyyn eri tavalla kuin asiakassuhteessa.

Jos suostumus henkilötietojen käsittelyyn on annettu internetissä, voi kummankin osapuolen kannalta olla tarkoituksenmukaista, että henkilö voi myös perua suostumuksensa verkossa. Tietosuojavaltuutettu pitikin suositeltavana, että suostumuksen voi perua samassa sähköisessä palvelukanavassa kuin missä se on annettukin.

Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimistoLue myös

Verkkokauppa, osa 2: Asiakastiedot hallintaan »
Verkkokauppa, osa 2: Tee ilmoitus ulkoistamisesta »
Verkkokauppa, osa 2: Kauppiaan muistilista »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.