Tulostusversio

1/2010

Kolumni: Aikuiset ja sosiaalinen media

Teksti: Janne Matikainen

Yleisesti kauhistellaan, miten nuoret viettävät aikansa sosiaalisessa mediassa ja miten se vie lapsemme ja nuoremme mennessään. Mutta miten netin yhteisöpalvelut sopivat aikuisille? Mitä aikuisella tai aikuisessa on sellaista, mitä lapsella ja nuorella ei ole?

Ensimmäiseksi tulee mieleen elämänkokemus, joskin se on kerätty ajalta ennen sosiaalista mediaa. Elämänkokemus kuitenkin auttaa hahmottamaan asioiden suhteellisuutta: Aikuinen ei välttämättä koe sosiaalisen median tapahtumia niin vahvasti kuin lapsi tai nuori. Toisaalta elämänkokemus voi myös olla rasite. Sosiaalinen media uusine ilmiöineen voi herättää aikuisessa ennakkoluuloja, minkä vuoksi hän jää uusien ja mahdollisten hyvien asioiden ulkopuolelle.

Toiseksi aikuisella on - tai pitäisi olla - nuorta selkiytyneempi käsitys itsestä ja identiteetistään. Aikuisen ei tarvitse nuorten tavoin etsiä itseään ja paikkaansa. Identiteetti on kuitenkin koko elinajan kestävä projekti eikä se ole koskaan valmis. Aikuisetkin siis rakentavat omaa identiteettiään yhteisöpalveluissa, ehkä kuitenkin eri tavalla kuin nuoret. Voisi ajatella, että kuvat ovat nuorille tärkeämpiä, kun taas aikuisilla itseilmaisu keskittyy keskusteluun.

Verkko on täynnä lupauksia, rahasta, parisuhteesta, ystävyydestä ja onnesta. Ovatko aikuiset yhtä sinisilmäisiä kuin lapset näiden tyhjien lupausten suhteen? Ehkä, nimenomaan siksi, että me ihmiset haluamme luottaa ja uskoa parempaan. Täyttämättömät lupaukset ovat petollisia niin nuorille kuin aikuisille.

Aikuisen kohdalla voidaan kysyä, tuleeko sosiaalinen media erityisen tärkeäksi silloin, kun ihminen kohtaa kriisejä tai muutoksia - sairastuu, eroaa, kokee elämänsä tylsäksi, jää työttömäksi tai on yksinäinen. Sosiaalinen media tavallaan täyttää elämän tyhjyyttä, mikä voi olla sekä hyvä että huono asia.

Suurin osa aikuisista elää kuitenkin kohtalaisen tavallisen tasaista elämää. Useimmille sosiaalinen media lienee paikka, josta löytää jotain mukavaa, tapaa vanhoja ja uusia tuttuja. Välillä siellä ollaan paljonkin, toisinaan ei juuri ollenkaan. Parhaimmillaan sosiaalinen media on paikka, jossa aikuinen voi toteuttaa itseään esimerkiksi oman harrastuksensa kautta. Lukuisissa blogeissa ja keskusteluissa aikuiset jakavat tärkeitä asioitaan, kuten kakunkoristelua, koiratouhuja, runoja tai ruokaohjeita. Pahimmillaan sosiaalisesta mediasta tulee epäsosiaalinen media, jossa aikuisetkin voivat osallistua viharyhmiin, kiusata ja levittää pahaa mieltä.

Myös aikuisen pitää muistaa, että sosiaalinen media on ihmisten media. Kaikkien kanssa ei voi olla kaveri, edes Facebookissa. On mietittävä kenelle sanoo ja mitä, kenelle avautuu, ja miten toisiin suhtautuu. Aikuisella pitäisi olla nuorta enemmän kykyä tähän. Siksi toivoisi, että aikuiset tekevät sosiaalisesta mediasta entistä vastuullisemman ja sosiaalisemman.

---

[KIRJOITTAJA]

VTT Janne Matikainen on Helsingin yliopiston Viestinnän tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.