Tulostusversio

2/2010

Hallinto: Sosiaaliturvatieto vaihtaa maata sähköisesti

Kun EU-maan kansalainen muuttaa toiseen jäsenmaahan ja hakee sosiaaliturvaetuutta, hänen tietonsa siirtyvät maasta toiseen käsinkirjoitetuissa paperilomakkeissa. Nyt tiedot halutaan siirtää kulkemaan sähköisesti.

Eduskunta on hyväksynyt lain, joka perustuu EU:n asetukseen sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisen täytäntöönpanosta. Sen mukaan jäsenmaiden välisen tiedonvaihdon on tapahduttava sähköisesti. Sähköiseen tiedonvaihtoon on tarkoitus siirtyä vuoden 2012 aikana.

Tietojen välitys tapahtuu yhteyspisteiden kautta. Suomessa yhteyspisteenä toimii Kela, joka myös vastaa tietojärjestelmän rakentamisesta, ylläpidosta ja tietoturvasta. Tietoliikenne muiden maiden yhteyspisteisiin ohjataan komission ylläpitämän keskuspisteen kautta.

Suomessa Kela lähettää asiakirjan edelleen tai antaa asiakirjan asianomaisen laitoksen nähtäväksi. Yhteyspisteen kautta välitettävien asiakirjojen käsittelystä kerätään lokitietoja. Niistä vastaavat Kela ja tietoja vastaanottavat viranomaiset omien järjestelmiensä osalta. Henkilöllä on oikeus tarkastaa järjestelmään tallennettuja häntä koskevia tietoja ja lokitietoja.Lue myös

Hallinto: Tietoturva tiukasti johdon käsiin »
Hallinto: Kansalaisen tiedot yhdeltä tililtä »
Hallinto: Henkilötietoja muuhunkin kuin mainospostiin »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.