Tulostusversio

3/2010

Pilvipalvelut: Potilastiedot turvassa pilvessä?

Teksti: Kirsi Castrén

Pilvipalvelut ovat tuttuja Itä-Savon sairaanhoitopiirissä. Tietosuoja ja tietoturva vaativat silti huolellisuutta.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri on sähköistänyt kaikki potilastietonsa ja on edelläkävijä myös langattoman etäkäytön käyttöönotossa. Esimerkiksi kotisairaanhoitajat ottavat potilaskäynneillään reaaliaikaisen yhteyden potilastietojärjestelmään kannettavalla tietokoneella.

Tietohallintopäällikkö Ari Pätsin mukaan käyttäjiltä on tullut uudesta työtavasta pääasiassa positiivista palautetta. Kuitenkin tietoturva askarruttaa:

"Käyttäjiltä tulee paljonkin kysymyksiä tietosuojasta ja -turvasta, siitä, miten liikenne voidaan turvata niin, ettei kukaan ulkopuolinen pääse tietoihin käsiksi."

Potilastiedot kulkevat niin sanotussa yksityisessä pilvessä, eli sairaanhoitopiirin oman järjestelmän ulkopuolelta niitä ei voi käyttää. Tosin suunnitteilla on jo sekin, että lääkärit voisivat käyttää verkon palveluita kotikoneiltaan käsin.

"Terveydenhuollon tietosuoja on oma erityisalueensa, jonka lainsäädäntö tulee pilvipalvelujen sopijaosapuolten tuntea", Pätsi tähdentää.

Ulkoistuspalvelujen markkinoilla liikkuu monenlaista yrittäjää.

"On esimerkiksi terveydenhuollon verkkopalvelujen toimittajia, joiden järjestelmät tallentavat välivarastoihinsa potilastietoja, kuten laboratoriotuloksia, joita ei saa tallentaa kuin tiettyihin arkistoihin", Pätsi kertoo.

"Kaikilta palveluntoimittajilta ei välttämättä saa tarpeeksi luotettavaa tietoa siitä, mihin tietoa varastoituu ennen kuin se on perillä."

Pätsi suosittaa kirjaamaan palveluntuottajan velvoitteet sopimustekstin tekniseen osaan mahdollisimman yksityiskohtaisesti.

Tarkkana on oltava myös esimerkiksi huoltoyhteyksien valinnassa:

"Emme ole sallineet sellaisten Yhdysvalloissa sijaitsevien huoltoyhteyksien käyttöönottoa, joista on pääsy potilastietoihin. Kaikissa huoltojärjestelmissä eivät lokitiedotkaan ole riittävän tarkkoja, jotta niistä selviäisi, ketkä ovat päässeet näkemään potilastietoja."

Lue myös

Pilvipalvelut: Kauas tiedot karkaavat? »
Pilvipalvelut: Sopimalla saat turvallisemman »
Pilvipalvelut: Suojakerrokset ohenevat »
Pilvipalvelut: Supermatrix on paikallista palvelua »
Pilvipalvelut: Kuka tarvitsee pilvilaskentaa? »
Pilvipalvelut: Hanke vie palvelut pilveen »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.