Tulostusversio

3/2010

Henkilörekisterit: Tarkista, mitä poliisi tietää sinusta

Teksti: Päivi Männikkö

Onkohan poliisin kirjoissa ja kansissa vielä se rattijuopumussyyte vuodelta 2000? Entä toissavuotinen etsintäkuulutus varastetusta veneestä? Asia selviää menemällä poliisilaitokselle, todistamalla henkilöllisyytensä ja pyytämällä saada tarkistaa tietonsa.

"Rekisterinpidon kannalta on hyvä, että ihmiset tarkastavat tietonsa", poliisiylitarkastaja Keijo Suuripää kannustaa.

Jos on ollut poliisin kanssa tekemisissä rikosasioissa, poliisin rekisteriin on voinut jäädä vanhentunutta tietoa: Syyttäjän aktiivisuudesta riippuu, saako poliisi tiedon syyttämättä tai tuomitsematta jättämisestä.

Poliisin tiedonsaantia parannetaan poliisirekisterilailla ja lokakuussa voimaan tulevalla lailla oikeushallinnon tietojärjestelmistä. Kummassakin laissa tietojärjestelmien muutoksia koskee viiden vuoden siirtymäaika. Viimeistään sen jälkeen poliisin pitäisi saada tiedot kaikista syyttämättä tai tuomitsematta jättämisistä.

Entäpä jos omissa tiedoissa on selvä virhe, kuten tieto rikosasiasta, johon ei ole voinut syyllistyä?

"Sehän on arvokas tieto, joka selvitetään ja poistetaan sieltä. Jos poliisiasiain tietojärjestelmään on kirjattu rikosilmoitus, jossa on epäillyn nimi, joku on voinut käyttää toisen henkilön nimeä. Kyse olisi viranomaisen erehdyttämisestä ja sitä kautta asiaa päästäisiin selvittämään: Kun on syytä epäillä rikosta, se antaa oikeuden tiettyihin pakkokeinotoimenpiteisiin asian selvittämiseksi."

Lue myös

Henkilörekisterit: Poliisi hioo rekisterinpitoaan »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.