Tulostusversio

3/2011

Miksi hotelliasiakkaan on täytettävä matkustajailmoitus?

 

"Majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain nojalla hotelli on velvollinen keräämään majoittujista lain vaatimat matkustajatiedot", lakimies Kai Massa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:stä kertoo. Hotelli voi lain nojalla viedä lomakkeen tiedot matkustajarekisteriin.

Mihin tietoja käytetään?

"Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen, rikosten ennalta estämiseen ja selvittämiseen sekä tilastointiin. Hotelli voi halutessaan käyttää niitä myös asiakaspalveluun ja suoramarkkinointiin, jos matkustaja ei ole tätä kieltänyt. MaRa on laatinut matkustajatietojen käsittelystä käytännesäännöt."

Kuinka kauan matkustajatietoja säilytetään?

"Yhden vuoden ajan. Tiedot, joita tarvitaan tämän jälkeen esimerkiksi asiakassuhteen hoitamiseen, voidaan siirtää vaikkapa asiakasrekisteriin. Tämä koskee niitä asiakkaita, jotka eivät ole käyttäneet kielto-oikeuttaan."

Hotellit keräävät asiakkaistaan muitakin tietoja. Huonetta varatessa pyydetään yhteystiedot ja esimerkiksi kanta-asiakastiedot. Hotellissa käytetyistä palveluista ja kanta-asiakaseduista kertyy myös tietoja. Niitä kerätään asiakassuhteen hoitamiseksi, markkinointiin sekä liiketoiminnan ja asiakaspalvelun kehittämiseen.

Miten pitkään näitä muita tietoja säilytetään?

"Se määrittyy hotellin käyttötarpeesta käsin. Yleispätevää säilytysaikaa ei voi esittää."

Asiakkailta voidaan pyytää myös luottokorttia. Miksi?

"Takuutarkoituksessa. Korttitietoja käsitellään standardien mukaisesti ja korttiyhtiön sääntöjä ja ohjeita noudattaen."

Huoneiden avainkorteistakin varmaan kertyy tietoja?

"Avainkorttijärjestelmään tallentuu vain se, että tiettyä koodattua avainta on käytetty huoneen lukossa tiettyyn aikaan. Sinne ei viedä asiakkaan nimitietoja. Tallentamiseen on syynä turvallisuustekijöihin liittyvä kulunvalvonta."

Entä miksi hotelleissa on valvontakameroita?

"Jos hotellin yleisissä tiloissa ja kulkuväylillä on kameravalvontaa, se johtuu turvallisuustekijöistä. Tallentavassa järjestelmässä tiedot säilyvät tietyn ajan, mikä palvelee selvitettäessä esimerkiksi vahingontekoja tai rikoksia. Tallentimesta tiedot häviävät tietyn ajan kuluttua."

---

Askarruttaako jokin henkilötietojen suojaan, yksityisyyteen, viestinnän luottamuksellisuuteen tai tietoturvaan liittyvä asia? Lähetä kysymyksesi meille, me etsimme sille sopivan vastaajan. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen info@tietosuoja-lehti.fi

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.