Tulostusversio

3/2011

Lyhyesti: Opiskelija uhmaa yhteisöpalvelua

Internetin yhteisöpalvelu Facebook on tietosuojaviranomaisten lisäksi saanut uuden päänvaivan itävaltalaisesta oikeustieteen opiskelijasta Max Schremsistä. Hän on yhdessä opiskelijatovereidensa kanssa tehnyt valituksen, jonka mukaan Facebook rikkoo eurooppalaista henkilötietolainsäädäntöä.

Valitus on osoitettu Irlannin tietosuojaviranomaiselle, koska Facebookin Euroopan-pääkonttori on Irlannissa.

Der Spiegel -lehden mukaan tavanomaisen kirjeenvaihdon sijasta Irlannin tietosuojaviranomainen aikoo tehdä tarkastuksen yhtiön konttoriin Dublinissa. Tarkastus Facebookin tiloihin oli viranomaisen mukaan suunnitteilla muutenkin.

Opiskelijat esittelevät valituksensa nettisivuillaan Europe versus Facebook. He ovat listanneet valitukseen 16 seikkaa, joissa yhtiö on heidän mukaansa rikkonut säännöksiä.

Opiskeilijat arvostelevat voimakkaasti Facebookin tapaa kerätä oletuksenomaisesta runsaasti henkilötietoja, usein ilman nimenomaista käyttäjän suostumusta. Jos käyttäjä haluaa rajoittaa tietojensa käyttöä, hänen on itse osattava säätää yksityisyysasetuksiaan tiukemmiksi.

Tietoja myös säilytetään sen jälkeen kun käyttäjä on poistanut ne profiilistaan.

Valitus koskee myös uutta kasvojentunnistussovellusta, jota opiskelijat pitävät yksityisyydensuojan vastaisena. Sovellus ehdottaa kuvaa lataavalle kuvassa esiintyviä kavereita.

Facebook perustelee sovellusta sillä, että se nopeuttaa käyttäjien merkitsemistä kuviin. Sovelluksen käyttöön ei kuitenkaan kysytä käyttäjän lupaa. Nyt yhtiö on julkaissut toiminnon, jolla käyttäjä voi kieltää sovelluksen käytön profiilissaan.Lue myös

Lyhyesti: Tietoyhteiskuntapykälät yhteen lakiin »
Lyhyesti: Valtionhallinnon tietoturva kohentunut »
Lyhyesti: Tietosuojaohje neuvoo vuokraisäntää »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.