Tulostusversio

3/2011

Yksityisyys: Kamera-automaatti tallentaa kuvasi

Teksti: Kirsi Castrén

Teksti: Kirsi Castrén

Googlen ja muiden yhtiöiden katunäkymäpalvelut ovat herättäneet pelkoa yksityisyyden loukkauksista meillä ja muualla. Omien kasvojen, kodin tai auton joutuminen nettiin katseltavaksi mietityttää.

Tietosuojavaltuutettu on saanut Googlen palvelusta lukuisia yhteydenottoja yksityisyydestään huolestuneilta suomalaisilta.

Google Denmarkin tiedotuspäällikkö Christine Sørensen toteaa saman, mikä on luettavissa palvelun verkkosivuiltakin:

"Palvelussa on vain julkisilta alueilta otettuja kuvia, jotka eivät eroa siitä, mitä kuka tahansa kadulla kävelijä voi nähdä."

Poliisi tutki helmikuussa 2010 Raahessa tapausta, jossa Googlen kamera-auto oli kuvannut kotipihallaan alasti oleskelleen miehen. Kuva oli julkaistu osittain sumennettuna.

Vaikka kadulta on Suomessa laillista katsoa yksityiselle pihalle ilman asukkaan lupaa, täyttyvät salakatselun tunnusmerkit, mikäli apuna käytetään teknistä välinettä, kuten kameraa.

Raahen tapauksessa teolle ei löytynyt vastuullista henkilöä, koska kuvat oli ottanut kuvausauton katolle asennettu kamera-automaatti. Myöskään julkaisupäätöksen tekijää ei pystytty jäljittämään. Googlea ei näin ollen saatu oikeudelliseen vastuuseen.

Sørensen ei täsmennä, miten Raahen tapauksen kaltaiset vahingot aiotaan jatkossa välttää. 

"Suhtaudumme yksityisyydensuojaan hyvin vakavasti ja noudatamme palvelussamme sen maan lakeja, jossa kuvat on otettu", Sørensen vakuuttaa.

Julkisilta alueilta otettujen, tunnistettavia henkilöitä esittävien kuvien julkaisu katunäkymäpalvelussa edellyttää nykyisin Suomessa tietosuojalautakunnan lupaa.

Lautakunta myönsi elokuussa Googlelle luvan henkilötietojen käsittelyyn katukuvapalvelussaan. Edellytyksenä on muun muassa, että ihmisten ja ajoneuvojen kuvia muokataan siten, ettei asianomaisia voida niistä tunnistaa. Vastaava lupa annettiin aiemmin Fonectalle.

Google on alkanut elokuussa kerätä katunäkymäpalveluunsa uutta kuvamateriaalia Suomesta.

Lue myös

Yksityisyys: Syynissä netissä »
Yksityisyys: Suojaudu netissä »
Yksityisyys: Eri mieltä evästeistä »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.