Tulostusversio

2/2011

Käyttääkö naapuri WLAN-verkkoani?

Eduskunta hyväksyi maaliskuussa rikoslain muutoksen, jonka mukaan suojaamattoman WLAN-verkon käyttö ei ole enää rangaistavaa.

WLAN on langaton lähiverkko, jota käytetään yleisesti nettisurfailuun. WLANin tukiaseman kantama ulottuu kerrostalossa yleensä ainakin naapurihuoneistoihin, joten kerrostaloasukas pääsee mennä nettiin seinänaapurinsa suojaamattomasta WLAN-verkosta.

Rankaisematonta on vain nettiyhteyden käyttö. Sen sijaan yhteyden muodostaminen esimerkiksi intranetiin, toisen tietokoneelle tai tietojärjestelmiin on yhä rikos.

Miksi lakia muutettiin?

”Tiedossa on vain yksi tapaus, jossa suojaamattoman WLANIn käytöstä on on annettu tuomio”, oikeusministeriön lainsäädäntösihteeri Sami Kiriakos sanoo.

”Rikosoikeudella tulisi puuttua asioihin vasta, kun kevyemmät keinot eivät toimi. Tässä tapauksessa on olemassa tehokas ja melko vaivaton keino, WLANin suojaaminen.”

Lainmuutos koskee muitakin sellaisia verkkoja, joita voi jakaa rajattomasti ja jotka voi suojata. Mitä nämä muut verkot ovat?

”Säännöksestä haluttiin tehdä teknologianeutraali, siksi sitä ei rajattu vain WLANeihin vaan myös tuleviin verkkoihin. Näitä voisivat olla esimerkiksi WiMAX-verkot, joissa kantomatka on kilometrejä.”

Jos joku tekee rikoksen käyttämällä toisen WLANia, kumpi vastaa rikoksesta?

”Tekijä vastaa laittomuuksistaan, ei se, jonka WLANia teossa käytettiin. Lainmuutos ei muuttanut tätä asiaa.”

Miten WLAN-verkko suojataan?

”WLAN-yhteyden suojaaminen perustuu siihen, että tukiasema salakirjoittaa signaalinsa radiotiellä”, Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Ari Husa kertoo.

”Käyttäjän tulee tietää verkon nimen lisäksi siinä käytettävä salasana. Yleensä salaaminen perustuu WPA2-menetelmään, jota pidetään varsin turvallisena. Vanhempi menetelmä, WEP, on asiaan perehtyneen murrettavissa.”

”WLAN-verkon suojaus koskee kuitenkin vain tietokoneen ja tukiaseman välistä yhteyttä eikä tukiaseman jälkeen tulevia yhteyksiä internetiin. Esimerkiksi verkkopankeissa ja sähköposteissa käytetään SSL-suojattua yhteyttä. Se on salakirjoitettu koko käyttäjän ja palvelun välisen matkan.”

Mistä näkee, onko oma WLAN suojattu?

”Yleensä suojaustapa käy ilmi ainakin verkkoon kirjautuessa, jolloin verkon salasanakin kysytään, tai tarkistamalla käyttöjärjestelmästä langattoman verkkoyhteyden ominaisuudet.”

Miten selvitän, onko joku käyttänyt WLAN-yhteyttäni?

”WLAN-tukiasemasta voi saada selville verkkoon kytkeytyneiden laitteiden MAC-osoitteet (laitekohtainen tunniste). Verkon käyttöoikeuksia voi monissa tukiasemissa rajoittaa MAC-osoitteen perusteella.”

---

Askarruttaako jokin henkilötietojen suojaan, yksityisyyteen, viestinnän luottamuksellisuuteen tai tietoturvaan liittyvä asia? Lähetä kysymyksesi meille, me etsimme sille sopivan vastaajan. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen info@tietosuoja-lehti.fi

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.