Tulostusversio

4/2011

Terveydenhuolto: E-arkistossa rekisterien rajat joustavat

Teksti: Kirsi Castrén

Kun kansallinen sähköinen potilastiedon arkisto (eArkisto) tulee voimaan vuonna 2014, terveydenhuollon yksiköt voivat saada potilaan hoitotiedot käyttöönsä yli organisaatiorajojen.

Arkiston käyttö perustuu potilaan suostumukseen, joka annetaan kerran. Ellei potilas anna suostumustaan, hänen tietojensa luovutukseen sovelletaan potilaslakia ja terveydenhuoltolakia.

Terveydenhuoltolain mukaan potilaan tietoja voidaan tarvittaessa luovuttaa sairaanhoitopiirin sisällä, ellei potilas sitä kiellä.

"Tarkoituksena on, että terveydenhuoltolain mukaiset sairaanhoitopiirin sisäiset tietojen luovutuskiellot toimisivat myös eArkistossa. Näin potilaan tarvitsee tehdä kyseiset kiellot vain kerran", selventää kehittämispäällikkö Maritta Korhonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Potilas voi halutessaan rajata suostumustaan esimerkiksi sulkemalla sen ulkopuolelle tietyt hoitoyksiköt tai hoitojaksot.

Arkistoon on suunnitteilla myös toiminto, jossa potilas voi itse valvoa tietojensa luovutusta organisaation tasoisten lokitietojen avulla.

Lue myös

Terveydenhuolto: Hankintaketju haastaa tietosuojan »
Terveydenhuolto: Palveluntuottaja puun ja kuoren välissä »
Terveydenhuolto: Ostopalvelun tarkistuslista »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.