Tulostusversio

4/2011

Työelämä: Paljastukset riski liiketoiminnalle

Teksti: Kirsi Castrén

Milla Myyjä tuskailee Facebookissa työpaikkansa ongelmia. Pomo saa kuulla päivityksestä ja pyytää Millan puhutteluun.

Kun työntekijä kommentoi työnantajaansa julkisesti, hän tasapainoilee perustuslaillisen sananvapautensa ja työlainsäädännön lojaalisuusvelvoitteen välillä.

"Työpaikan epäkohdista voi toki puhua julkisesti, jos arvostelu liittyy yleisiin asioihin. Omien asioiden ajaminen loukkaamalla työnantajaa tai työtovereita voi johtaa kunnianloukkaukseen", selventää Palvelualojen ammattiliitto PAMin lakiosaston päällikkö Markku Kuoppamäki.

PAM on käsitellyt esimerkiksi tapausta, jossa työntekijän työsuhde oli päätetty, kun hän oli Facebookissa kritisoinut asiakasyritystään hygienian laiminlyömisestä. Kiista ei ehtinyt oikeuteen asti. Vastaava tapaus Saksassa käsiteltiin hiljan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, joka kallistui sananvapauden kannalle.

Sosiaalisen median harkitsematon käyttö on todellinen riski yritystoiminnalle silloin, kun se johtaa liikesalaisuuksien paljastumiseen.

"Tiivistetysti voisi sanoa, että yksi ongelma on siinä, että liikesalaisuuksista ylipäätään keskustellaan sosiaalisen median palveluissa", toteaa asianajaja Pekka Kiviniemi Kalliolaw Asianajotoimisto Oy:stä.

Verkkopalvelujen ajattelematon käyttö ei kuitenkaan aina ole yksin työntekijän syytä.

"On tilanteita, joissa työnantajayhteisö enemmän tai vähemmän aktiivisesti suosittelee tai jopa edellyttää sellaisten palvelujen käyttöä, joiden tietoturva on täysin olematon, kuten esimerkiksi Facebookia."

Palveluja voi helposti tulla käyttäneeksi myös suorastaan laittomasti, ellei lue tarkkaan käyttöehtoja.

"Esimerkiksi yrityksen verkkosivuilta kopioitu valokuva saattaa olla kuvatoimistolta lisensoitu, eivätkä kuvan käyttöoikeudet salli sen käyttämistä sosiaalisen median palveluissa niiden käyttöehdoista johtuen", Kiviniemi havainnollistaa. 

Kaukokatseinen yhtiö ohjeistaa työntekijät sosiaalisen median työkalujen käytöstä.

Lue myös

Työelämä: Työntekijä - tietoturvan heikoin lenkki? »
Työelämä: Urkinnan kitkeminen koko yhteisön asia »
Työelämä: Varjo-IT yleistyy Suomessakin »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.