Tulostusversio

1/2012

Henkilötiedot: Turvakielto usein ammatin perusteella

Teksti: Kirsi Castrén

Mia, 32, työskentelee sosiaalityöntekijänä lastensuojelussa. Vaikka useimpien asiakkaiden kanssa päästäänkin vuoropuheluun, joutuu Mia toisinaan vaikeaan välikäteen esimerkiksi sovitellessaan huoltajuusriitoja tai tehdessään huostaanottopäätöksiä. Hän haluaa varmistaa, ettei hänen kotirauhaansa rikota ja pyytää ammattinsa perusteella maistraatista turvakieltoa osoitetiedoilleen.

Myös turvakieltojen määrä on kasvussa. Turvakieltoa voi hakea, mikäli on perusteltu syy epäillä oman tai perheensä turvallisuuden puolesta.

"Sosiaalityöntekijät, poliisit, vartijat, päihdetyöntekijät, syyttäjät, käräjäoikeuksien tuomarit", luettelee Helsingin maistraatin rekisteripäällikkö Tuovi Kontio yleisimpiä turvakieltoa hakevia ammattiryhmiä.

Turvakiellon alaisia tietoja luovutetaan vain keskeisille viranomaisille, kuten verottajalle ja Kelalle. Muut viranomaiset saavat tiedot harkinnanvaraisesti viranomaistehtävän hoitamiseen. Yksityishenkilöille tietoja ei luovuteta.

Turvakiellon alaista tietoa seuraa korvamerkintä, kertoo ylitarkastaja Harri Hongisto Väestörekisterikeskuksesta.

"Luovutuksen saaja ei saa rekistereissään katkaista yhteyttä tietoon turvakiellosta. Näin käsittelijä näkee, että tieto on turvakiellon alainen ja sitä koskevat korostetut tietosuoja- ja tietoturvavaatimukset."

Turvakielto voi myös hankaloittaa elämää. Maistraatissa hakijalle kerrotaan kiellon seurauksista ja muistutetaan, että yhteydenpito useimpiin viranomaisiin ja muihin tahoihin, esimerkiksi terveyskeskuksiin, pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin, edellyttää jatkossa henkilön omaa aktiivisuutta.

Lue myös

Henkilötiedot: Yhteystiedot salaiset »
Henkilötiedot: Väestötietojärjestelmän luovutuskiellot »

Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.