Tulostusversio

1/2012

Tunnistautumalla viesti nopeammin julki

Teksti: Kirsi Castrén

Kansalaisen osallistumisympäristön tavoitteena on tarjota verkossa kanavia, joissa ihmiset voivat keskustella valmisteltavista asioista, antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita.

Helmi-maaliskuussa pilottihankkeita aloitellut Osallistumisympäristö kuuluu valtiovarainministeriön sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaan (SADe).

Osallistumisympäristössä kartoitetaan vahvan tunnistautumisen mahdollisuuksia muun muassa verkkokeskusteluissa, kyselyissä ja tiedonhaussa. Aloite- ja lausuntopalveluissa vahvaa tunnistautumista tarvitaan kirjoittajan henkilöllisyyden varmistamiseen.

Hankepäällikkö Mikko Levämäki kertoo, että Osallistumisympäristön keskustelupalstalla tullaan kokeilemaan vahvaa tunnistautumista ehtona sille, että nimimerkillä esiintyvä vapautuisi viestien ennakkotarkastuksesta. Tunnistautumaan suostuva saisi siis anonyymin viestinsä julki reaaliajassa.

"Pyrimme hankkeessa säilyttämään mahdollisuuksien mukaan internetin vapauden. Ilman mahdollisuutta anonymiteettiin voisi käydä niin, että yhteiskunnallinen keskustelu jäisi pienen vakiokeskustelijoiden joukon harteille", Levämäki pohtii.

Suomessa ei toistaiseksi ole tarjolla kaupallisia sovelluksia kolmannen osapuolen välityksellä tapahtuvasta vahvasta anonyymistä tunnistautumisesta. Voisiko Osallistumisympäristö hyödyntää palvelua, joka antaisi ylläpitäjille mahdollisuuden tutkia tunnistautuneiden käyttäjien taustaa sekä tilastoida esimerkiksi ikä- ja sukupuolijakaumia ilman että käyttäjien yksityisyys vaarantuu?

"Ulkopuolisen operaattorin tarjoamaan anonyymiin tunnistautumispalveluun suhtaudumme positiivisesti ja voisimme hyvin harkita ottavamme sellaisen käyttöömme", Levämäki vastaa.

Lue myös

Tunnistaminen: Hyvät salasanat on pakko säilöä »
Tunnistaminen: Salasanoista ei päästä eroon vielä vuosiin »
Tunnistaminen: Voiko varmentajaan luottaa? »
Tunnistaminen: Uusi uhka - biometriset tunnisteet verkossa »
Tunnistaminen: Nimellä, nimimerkillä vai molemmilla? »
Tunnistaminen: 1 käyttäjätunnus, 122 verkkopalvelua »
Tunnistaminen: Mobiilivarmenteelle lisää käyttöä »
Tunnistaminen: Kalmarin unioni 2.0 »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.