Tulostusversio

1/2012

Gallup: Varovasti somessa

Asiantuntijat paljastavat itsestään henkilökohtaisia asioita sosiaalisessa mediassa hyvin harkiten.

Tietosuoja kysyi 29:ltä eri alojen edustajalta, miten he huolehtivat yksityisyydestään internetin sosiaalisessa mediassa.

Kysymys lähetettiin median, kansalaisjärjestöjen ja tietoturvayritysten ja viranomaisten edustajille, tutkijoille sekä eduskuntapuolueiden kansanedustajille. Vastauksia tuli 13.

Yleisin strategia on harkinta: vastaajat kertovat somessa itsestään jotakin mutta hyvin valikoidusti.

Mietin, mitä jaan

Tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki J. J. Kasvi, Tieke:

Julkisuuden henkilönä en voi juurikaan suojata yksityisyyttäni. Rajaan kuitenkin yksityisimmät asiani pois enkä kerro esimerkiksi terveydentilastani tai perheenjäsenistäni. En raportoi automaattisesti sijaintiani, vaan olen ilmoittanut esimerkiksi Twitterissä sijainnikseni Aurinkokunnan. Poikani pyynnöstä en merkitse häntä netissä julkaisemiini kuviin, koska hän ei halua ystäviensä löytävän itsestään esimerkiksi lapsuudenkuvia.

Kansanedustaja Antti Lindtman:

En kirjoita esimerkiksi statuspäivitykseen liian henkilökohtaisia asioita.

Toimittaja Jarkko Sipilä, MTV3:

Ensin on syytä miettiä, mitä suojataan, ja mikä on todellinen tarve sen suojaamiseen. Esimerkiksi jos kotiosoite löytyy puhelinluettelosta, onko tarvetta olla julkaisematta vaikkapa Facebookissa kotitalon kuvaa? Ei varmaan. Oma osoitteeni ei ole luettelossa, joten en laita kuvaa kodistani Facebookiin.

Mitä julkisempaa työ on, sitä vähemmän on tarvetta suojata työasioihin liittyvää yksityisyyttä. Jos kirjoittaa julkista blogia, onko syytä silloin sensuroida näitä ajatuksia Facebook-postauksista? Ei.

Kirjoitanko Facebookin, jos lähden kavereiden kanssa baariin? En, lähinnä siksi, että tällainen tieto tuskin avartaa kenenkään maailmaa. Jos sen sijaan käyn syömässä hyväksi osoittautuvassa ravintolassa, kerronko siitä jälkikäteen? Miksen.

Puheenjohtaja Risto Uimonen, Julkisen sanan neuvosto:

Käytän hyviä suojausohjelmia, jotka pysäyttävät ulkopuoliset tunkeutujat. Sen lisäksi mietin tarkoin, mitä on järkevää kertoa ja julkaista milloinkin. Perussääntöni on, että ole mieluummin pidättyvä kuin rohkea.

Puheenjohtaja Tommi Karttaavi, Suomen Internet-yhdistys:

Pyrin seuraamaan käyttöehtojen ja yksityisyysasetusten muutoksia, mutta ennen kaikkea vältän laittamasta niihin mitään sellaista, mitä en voisi julkaista myös täysin julkisesti. Se suojaa yksityisyyttä yhteisöpalveluissa mutta ei suojaa esimerkiksi sellaisia hakukoneita vastaan, jotka yhdistelevät tietoja useista eri yhteisöpalveluista ja muista lähteistä.

Kun laittaa itsestään tietoa verkkoon, kannattaakin miettiä paitsi sitä, mitä haluaa kertoa itsestään jonkun tietyn palvelun käyttäjille, myös sitä, mitä se kertoo yhdistettynä kaikkeen muuhun verkosta löytyvään itseensä liittyvään tietoon.

Tutkija Ville Oksanen, Aalto-yliopisto:

Pyrin laittamaan vain sellaisia aineistoja jakeluun, jotka ovat luonteensa vuoksi muutenkin julkista tietoa. Käytän myös jonkin verran mahdollisuuksia rajata jakelulistaa, mutta tällöinkin lähtökohtana on, että tiedot tulevat ennen tai myöhemmin julkisiksi.

Nettiturvallisuustyön päällikkö Mari Laiho, Pelastakaa Lapset ry:

Oman yksityisyyteni suojelemiseen internetissä pätee sama periaate kuin muuallakin: harkinta ja itsesuojeluvaisto. Sosiaalisessa mediassa jaetut asiat ovat sellaisia, joiden mahdollista päätymistä ulkopuolisten tietoon ei myöhemmin tarvitse harmitella tai murehtia. Henkilökohtaisemmat asiat − ilot, surut ja mielipiteet − käsitellään ystävien ja läheisten kanssa suoraan ja yksityisesti.

Puheenjohtaja Timo Karjalainen, Electronic Frontier Finland − Effi ry:

LinkedInissä esiinnyn yritykseni ja Effin edustajana, ja tiedot, ja kirjoitukset siellä on tarkoitettukin julkisiksi. Facebookiin en koske lainkaan.

Harrastusten merkeissä kirjoittelen muutamalla nettifoorumilla nimimerkillä, mutta sielläkin keskustelut ovat julkisia; en sano sellaista, minkä en halua tulevan julkiseen tietoon.

Profiiliasetuksissani harkitsen huolellisesti, mitä tietoja itsestäni ylipäätään ilmoitan, ja mitä niistä sallin näkyä muille. Kokeilen ilman sisäänkirjautumista, mitä tietoja minusta näkyy julkisesti.

Työ- ja yksityisprofiilit erikseen

Kansanedustaja Oras Tynkkynen:

Minulla on Facebookissa erikseen yksityinen profiili ja julkinen poliitikkosivu. Yksityisessä profiilissani hyväksyn kavereiksi vain ihmisiä, jotka tunnen henkilökohtaisesti. Päivitykseni näkyvät vain kavereilleni, mutta pyrin silti kirjoittamaan asioita, jotka eivät olisi kohtalokkaita, vaikka ne päätyisivät julkisuuteen.

Ylikonstaapeli Mikko Manninen, Virtuaalinen lähipoliisiryhmä:

Minulla on eroteltuna sosiaalisessa mediassa työprofiili ja henkilökohtainen profiili. Henkilökohtaiseen profiiliin en ota kavereita asiakkaista. Poliisin tulee käyttäytyä yksityiselämässään siten, ettei poliisin arvo siitä kärsi. Tämä tulee ottaa myös huomioon somessa. En julkaise mitään sellaista yksityisprofiilissani, mistä voisi olla minulle jatkossa haittaa, mikäli julkaisu leviäisi.

En kerro mitään itsestäni

Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen, F-Secure:

Käytän sosiaalista mediaa − käytännössä Twitteriä − vain työasioihin. En kirjoita sinne mitään henkilökohtaista. En ota kavereikseni reaalimaailman kavereita tai perhettäni enkä laita nettiin kuvia, joissa on GPS-koordinaatit.

Puheenjohtaja Sakari Eränen, Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry:

Olen itse näin toiminut ja neuvonut muitakin yhdistyksemme jäseniä välttämään kaikenlaisen henkilökohtaisen tiedon jakamista avoimilla sivuilla.

Toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila, Vanhempainliitto:

Somessa en ole lainkaan, joten siltä osin yksityisyys on hallussa.

Lue myös

Sosiaalinen media: Goodbye, Facebook kotikonstein »
Sosiaalinen media: EU-asetus auttaa häviämään verkosta »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.