Tulostusversio

2/2012

Profiili: Verottajasta tuli myös väestörekisterin pitäjä

Teksti: Päivi Männikkö

Verohallinnon toimivalta kasvoi kesäkuun alussa, kun laki veronumerosta ja rakennusalan veronumerorekisteristä tuli voimaan.

Rakennustyömaalla työskentelevillä täytyy olla kuvallinen kulkulupa, ja syksystä alkaen uusilla työmailla työskentelevien luvissa täytyy olla myös veronumero. Veronumero annetaan kaikille verovelvollisille, mutta sitä tarvitaan vain rakennuksilla työskentelyyn.

Verohallinto ryhtyy ylläpitämään rakennusalan veronumerorekisteriä, josta jokainen voi tarkistaa, onko työntekijä ja veronumero merkitty sinne. Tarkoituksena on vähentää rakennusalan pimeän työvoiman määrää.

Ensimmäistä kertaa Suomeen tilapäisesti rakennustöihin tuleva ulkomaalainen hakee numeronsa verotoimistosta. Verovirkailija tutkii hakijan esittämät asiakirjat varmistaakseen henkilöllisyyden ja sen, että hänellä on Suomessa työnantaja. Samalla virkailija luo hänelle suomalaisen henkilötunnuksen, joka ilmoitetaan väestötietojärjestelmään.

Uusi järjestely alkoi kesäkuun 1. päivänä.

"Se on iso asia, johon olemme joutuneet kouluttamaan työntekijämme aika pikaisesti", ylitarkastaja Taito von Konow sanoo.

"Tässä tehtävässä sovellamme sekä verotuslainsäädäntöä että väestötietolainsäädäntöä ja olemme väestötietojärjestelmän ylläpitäjiä."

Verovirkailija huolehtii ensimmäisen merkinnän tekemisestä väestötietojärjestelmään. Mahdollisista uusista merkinnöistä huolehtivat maistraatit.

Verottaja tallettaa henkilötunnuksen saaneista kertyvät asiakirjat erilliseen rekisteriin, johon sovelletaan väestötietolainsäädäntöä.

Lue myös

Profiili: Verohallinto »
Profiili: Verottaja urkkii harvoin »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.