Tulostusversio

3/2012

Saako tietojani julkaista työpaikan nettisivuilla?

Miltei kaikilla työpaikoilla on nykyään nettisivut, joissa on työntekijöiden nimet, ammattinimikkeet ja yhteystiedot. Työntekijöiden kuviakin niissä julkaistaan.

Saako työnantaja laittaa tietoni nettisivuilleen?

Henkilön asemaa, tehtäviä ja niiden hoitoa kuvaavat, yleisesti saatavilla olevat tiedot ovat henkilötietolain mukaan erityisessä asemassa. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi nimet ja yhteystiedot työpaikalla. Työnantaja saa julkaista niitä nettisivuillaan, jos se on perusteltua ja tarpeellista työnantajan toiminnan kannalta.

Milloin tietojen julkaisu voi olla perusteltua?

Esimerkiksi silloin, kun työntekijän velvollisuuksiin kuuluu olla tunnistettavissa ja saavutettavissa ammattinimikkeen ja työyhteystietojen perusteella.

Pitääkö työnantajan kysyä lupaani?

Ei tarvitse, jos julkaiseminen on perusteltua ja tarpeellista. Perusteettomasti tietoja ei pidä julkaista. Työntekijöillä on silti oikeus tietää, mitä tarkoitusta varten heidän tietojaan on julkaistu.

Työnantajan kannattaa varmistaa, ettei nettiin jätetä palveluksesta eronneiden henkilöiden kuvia tai muita tietoja.

Pätevätkö samat säännöt työntekijöiden valokuviin?

Kyllä, kuviakin voi julkaista samoin edellytyksin.

Saako työnantaja julkaista kuvani yrityksen esitteessä?

Kyllä saa. Tietosuojavaltuutettu on suositellut, että jos aiemmin otettuja valokuvia käytetään toisessa tarkoituksessa, kuten esitteessä, työntekijöille kerrotaan tästä ja halukkaille tarjotaan mahdollisuutta uuteen kuvaukseen.

Entä poissaolotiedot, kuten äitiysvapaa: saako nekin julkistaa?

Työnantajan ei pääsääntöisesti tulisi viedä sairauspoissaoloa tai muita poissaolon syitä nettiin ilman työntekijän tai virkamiehen suostumusta. Myös Kuntaliitto on suositellut samaa.

---

Kysymyksiin vastasi ylitarkastaja Mia Murtomäki tietosuojavaltuutetun toimistosta.

 

Askarruttaako jokin henkilötietojen suojaan, yksityisyyteen, viestinnän luottamuksellisuuteen tai tietoturvaan liittyvä asia? Lähetä kysymyksesi meille, me etsimme sille sopivan vastaajan. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen info@tietosuoja-lehti.fiBookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.