Tulostusversio

3/2012

Tietomurrot: Poliisin katse on kohti palveluntarjoajia

Teksti: Marianne Saine

Onneksi vielä vain osa tietovoroista on hyötyä hakevia rikollisia.

"Osa on nuoria nörttejä, jotka hakkeroivat huvikseen tai sitten erilaisia aktivistiryhmiä”, kertoo rikoskomisario Timo Piiroinen Keskusrikospoliisista.

Tietosuojavaltuutettu on loppukesällä tehnyt tarkastuksen siitä, miten tietoturvaloukkauksen kohteeksi joutuneet palveluntarjoajat ovat reagoineet mahdollisiin puutteisiin tietojärjestelmiensä suojaamisessa.

Poliisikin on laajentamassa näkökulmaa samaan suuntaan, hakkerista tietomurron kohteeseen.

"Pohdimme, aloitetaanko rikostutkinta eli ylitetäänkö syytä epäillä -kynnys, kun palveluntarjoaja ei ole suojannut tietojaan asianmukaisesti. Jos esimerkiksi henkilörekisteri on täysin suojaamattomalla koneella, näin voi olla", Piiroinen sanoo.

Erityisen huolissaan poliisi on pankkipetosten kasvusta ja identiteettivarkauksista.

"Vaikka Suomeen verkkopankkien haittaohjelmat tulivat aika myöhään, rikostutkintojen määrä on ensimmäisestä tapauksesta eli vuodesta 2009 lähtien jatkuvasti kasvanut. Tämä rikollisuus tulee lisääntymään, koska se on taloudellisesti varsin houkuttavaa."

Identiteettivarkauksissa luottokorttidataa, salasanoja tai sähköpostiosoitteita kaapataan haittaohjelmien avulla isot määrät ja rikolliset myyvät niitä toisilleen halvalla.

"Suomessa identiteettivarkaus on usein sellainen, että nettihuutokauppasivulla varastetaan toisen profiili, myydään olematonta tavaraa ja saadaan siitä rahaa", Piiroinen kuvaa.

Suomessa ilmiön torjuntaa hankaloittaa se, ettei tiedon kaappaaminen asioinnin yhteydessä ole vielä sinällään rikos. Luottokorttien varmennusjärjestelmät suojaavat vahingolta hyvin, mutta varkauden seurausten selvittelytyö voi olla yksittäiselle uhrille hankalaa. EU:ssa on kuitenkin käynnissä useita hankkeita, jotka parantavat uhrin asemaa.

Lue myös

Tietomurrot: Päivitä, päivitä, ylläpitäjä! »
Tietomurrot: Toimintaohjeet »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.