Tulostusversio

3/2012

Tekijänoikeudet: Mieluummin porkkanaa kuin keppiä

Teksti: Kirsi Castrén

Taiteilijat torjuisivat laitonta verkkojakelua mieluiten parantamalla laillisia vaihtoehtoja.

Edellinen hallitus ehdotti, että tekijänoikeuksia verkossa loukkaaville alettaisiin lähettää varoituskirjeitä. Lakiehdotus ei saanut taakseen kaikkia luovan työn tekijöitä.

Joukko elokuva- ja musiikkialan toimijoita lähetti silloiselle opetus- ja kulttuuriministerille avoimen kirjeen, jossa toivottiin nettipiratismin torjuntaa laillisten vaihtoehtojen tarjontaa parantamalla. Kovien keinojen pelättiin paitsi vaarantavan verkonkäyttäjien yksityisyyttä, myös suututtavan kuluttajia. 

Kirjemenettely on ongelmallinen

Yksi kirjeen allekirjoittajista, elokuvakäsikirjoittaja Jarmo Puskala kiinnittää huomiota ehdotuksen oikeusturvaongelmaan:

”Kirjemallissa valvova taho on se, joka katsoo kokeneensa jonkinlaista menetystä. Operaattorin tehtäväksi jää toimittaa varoituskirjeet asiakkaille. Ongelmana on, ettei kukaan valvo, kenelle kirjeitä lähetetään.”

Mikäli lainmuutosehdotus etenee, kampanjointi sitä vastaan todennäköisesti jatkuu, vakuuttaa Puskala omasta ja muiden allekirjoittaneiden puolesta.  

Entä mainostajien vastuu?

Suomen lainsäädäntö sisältää Puskalan mukaan tällä hetkellä riittävät keinot puuttua luvattomaan verkkojakeluun.

”Näkisin, että kovatkin keinot ovat varmasti tarpeen esimerkiksi silloin, kun yritetään saada pois verkosta piraattipalvelua, joka rahastaa laajalla levityksellä.”

Elokuvakäsikirjoittaja uskoo kuitenkin enemmän porkkanaan kuin keppiin. Ja kun keppiä käytetään, sitä tulisi käyttää taiten. Puskala suuntaisi toimenpiteitä välittäjien sijaan rahoittajiin.

”Piraattipalvelut saavat tulonsa mainoksista ja ovat niiden ansiosta tuottavaa bisnestä ylläpitäjilleen. Miksei yritetä tukkia mainosrahojen reittejä, jolloin piraattisivustojen ylläpito muuttuisi kannattamattomaksi? Näin pystyttäisiin tasoittamaan pelikenttää laillisten toimijoiden hyödyksi”, Puskala esittää.

Lue myös

Tekijänoikeudet: Piratismi aisoihin varoituskirjeillä? »
Tekijänoikeudet: Tapaus Pirate Bay herättää kysymyksiä »
Tekijänoikeudet: Teleyritykset eivät suostu nettipoliiseiksi »
Tekijänoikeudet: Vaikeaa rajanvetoa EU:ssa »
Tekijänoikeudet: Teleyritykset muutoksen edessä? »
Tekijänoikeudet: ACTA jatkaa kulkuaan »
Tekijänoikeudet: Katoaako käyttäjän tila verkossa? »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.