Tulostusversio

2/2011

Pakkokeinolaki: Poliisille pilven tiedot helpommin

Teksti: Marjo Rautvuori

Uuden pakkokeinolain mukaan laite-etsintä voidaan toteuttaa etäetsintänä.

”Kyse on tilanteesta, jossa Suomen viranomaisten oikeudenkäyttöpiiriin kuuluvan epäillyn hallussa on aineistoa, joka sattuu teknisesti sijaitsemaan kolmannessa maassa jonkin globaalin jätin levyfarmilla. Toimivaltuus perustuu kansainväliseen sopimukseen”, keskusrikospoliisin ylitarkastaja Sari Kajantie selittää.

Etäetsintä helpottaa pilvessä olevien tietojen saamista.

”Esimerkiksi Googlen toimisto-ohjelmilla tehtyjä laskentataulukoita ei tarvitse hakea kansainvälisellä oikeusapumenettelyllä siitä maasta, jossa data sattuu fyysisesti sijaitsemaan, vaan poliisi voi kopioida sen suoraan verkon yli epäillyn ’hallusta’."

"Pilvipalveluissa datan fyysisen sijainnin selvittäminen ei olisi aivan yksinkertaista, ja kaikkien pyyntöjen kierrättäminen pääkonttorimaiden kautta kuormittaisi kohtuuttomasti muutamien maiden viranomaisia", Kajantie sanoo.

Lue myös

Pakkokeinolaki: Pakkokeino loukkaa aina yksityisyyttä »
Pakkokeinolaki: Keinojen käyttö perusteltava »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.