Tulostusversio

4/2012

Mistä tiedän, onko koneeni osa botnetiä?


Botnetit eli bottiverkot ovat valitettavan tuttuja ainakin tietoturvaloukkauksia koskevasta uutisoinnista. Verkkorikollinen levittää haittaohjelmaa, jonka avulla hän saa tietokoneita hallintaansa. Tällaisella orjakoneiden verkostolla rikollinen voi tehdä esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiä. Bottiverkon orjakoneet voivat sijaita eri puolilla maailmaa.

Mistä näkee, onko oma kone verkkorikollisen hallinnassa?

”Haittaohjelmat pyrkivät pysymään huomaamattomina”, sanoo tietoturva-asiantuntija Ari-Matti Husa Viestintävirastossa toimivasta kansallisesta tietoturvaviranomaisesta CERT-FI:stä.

Etähallittavasta haittaohjelmasta tuleekin yleensä havainto jostain muualta; tietokone on esimerkiksi liikennöinyt osoitteeseen, jossa on ollut tai on edelleen ohjelman käyttämä komentopalvelin.

”CERT-FI välittää teleoperaattoreiden kautta päivittäin suomalaisille internet-käyttäjille satoja ilmoituksia haittaohjelmatartunnoista. Operaattoriltasi voi siis tulla ilmoitus asiasta.”

Mitä koneelleni sitten pitäisi tehdä?

”Tarvittavat toimenpiteet riippuvat kyseessä olevasta haittaohjelmasta”, Husa sanoo.

Pahimmillaan koneen puhdistaminen vaatii käyttöjärjestelmän ja ohjelmistojen täydellisen uudelleenasennuksen ja jopa kiintolevyn käynnistyslohkon uudelleenkirjoittamisen. Virustorjuntaohjelmat voivat kyetä poistamaan joitakin haittaohjelmia.

”Kokemustemme mukaan haittaohjelmatartunnan saaneet koneet ovat kuitenkin usein ’moniongelmaisia’, eli niissä voi olla useita eri haittaohjelmia. Yhden poistaminen ei siis vielä takaa, että kone olisi ’puhdas’.”

---

Askarruttaako jokin henkilötietojen suojaan, yksityisyyteen, viestinnän luottamuksellisuuteen tai tietoturvaan liittyvä asia? Lähetä kysymyksesi meille, me etsimme sille sopivan vastaajan. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen info@tietosuoja-lehti.fi

Lue myös

Tietoturva: Verkkoliikenteen vitsaus »

Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi








Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus



 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.