Tulostusversio

4/2012

Uusi tietosuojalainsäädäntö: ”Profiloinnista on tehty mörkö”

Teksti: Päivi Männikkö

Ehdotus EU:n yleiseksi tietosuoja-asetukseksi määrittelee pelisäännöt profiloinnille eli ihmisen henkilökohtaisten ominaisuuksien automaattiselle arvioinnille.

Profilointi on ehdotuksen mukaan sallittua vain, jos se perustuu lakiin tai sopimukseen tai sitä tehdään osana sopimusta tai sopimuksen solmimisen yhteydessä.

Vielä on epäselvää, salliiko tuleva asetus profiloinnin hyödyntämisen pelkästään markkinointikampanjassa.

Tavaratalokonserni Stockmannin lakimiehen Saara Lifflanderin mielestä profiloinnin käyttäminen kohdennettuun markkinointiin kuvataan ehdotuksessa lähinnä uhkatekijänä.

”Ehdotus on kirjoitettu siten, että jos tietoja on yhtään minimimäärää enemmän, se on itse asiassa asetuksen vastaista. ”

Lifflanderin mukaan ehdotuksessa profiloinnista on tehty satujen mörön kaltainen pelottava asia.

”Mutta jos minkäänlaista kohdennettua markkinointia ei olisi, ihmiset saisivat suorastaan roskapostia – mainontaa, joka ei kiinnosta heitä pätkääkään”, hän sanoo.

Stockmann tekee kohdennettua markkinointia satunnaisilla, kanta-asiakkaista ostokäyttäytymisen perusteella valitulle kohderyhmälle suunnatuilla kampanjoilla.

”Esimerkiksi kosmetiikkaosaston etuseteliä voitaisiin kyllä markkinoida miehillekin mutta se tuottaa paremmin tulosta ja on pidetympää, kun se kohdennetaan niille naisille, jotka ovat oikeasti siitä kiinnostuneita”, Lifflander sanoo.

Jos kanta-asiakkailta saisi kerätä esimerkiksi vain yhteystiedot eikä tietoa sukupuolesta, kohdennettu markkinointi jäisi pois.

”Onko minimimäärä tietoja, jolla juuri ja juuri vastattaisiin asiakkaan odotuksiin, se, mitä osapuolet tavoittelevat tai asiakkaat haluavat?” Lifflander pohtii.

Lue myös

Uusi tietosuojalainsäädäntö: Yhteisille säännöille kyllä, byrokratialle ei »
Uusi tietosuojalainsäädäntö: Oikeus tulla unohdetuksi ei ulotu kauas »

Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.