Tulostusversio

1/2011

NFC: "Älä kirjoita mun tägiin"

Teksti: Tuomo Tuikka

Lähilukuteknologiaa voi hyödyntää myös sosiaalisessa mediassa.

Samalla kun teollisuus on keskittynyt kehittämään kännykkämaksamista, NFC:n ja sosiaalisen median yhdistäminen on jäänyt vähemmälle huomiolle. Kuitenkin jo vuonna 2008 VTT:llä kehitettiin Hot in the City, maailman ensimmäinen NFC:tä käyttävä sosiaalisen median sovellus.

Hot in the Cityssä kavereiksi tullaan koskettamalla puhelimia toisiinsa. Erillinen Facebook-sovellus yhdistää toisiinsa Hot in the City- ja Facebook-ystävät. Käyttäjä voi luoda tunnisteita eli tägejä, joissa on jotain tietoa, paikka tai tilannepäivitys, esimerkiksi ’huone 213’ tai ’lomalla’. Tunnisteiden tiedot välittyvät kaveripiirille koskettamalla tunnistetta puhelimella.

Hot in the Cityä on kokeiltu ja tarkasteltu noin tuhat kertaa eri maista. Luku kertoo enemmänkin tietyn puhelinmallin saatavuudesta kuin sovelluksen kiinnostavuudesta. Sovellus tarjoaa silti mielenkiintoisen näkymän NFC-sovellusten tietoturvariskeihin.

Kokeilussa huomattiin, että mikäli mahdollista, käyttäjät yrittävät muuttaa muiden käyttäjien tietoja. Julkisten tägien onkin syytä olla kirjoitussuojattuja.

Jos käyttäjille annetaan mahdollisuus muuttaa taustajärjestelmän tietoja, mahdollisiin tietoa vääristäviin hyökkäyksiin on varauduttava jo järjestelmää suunniteltaessa. Koska jokaisella tägillä on oma yksilöllinen tunnusnumeronsa, voidaan tieto kiinnittää tunnusnumeroon taustajärjestelmässä. Tunnusnumeroon liittyvä tiedon muutos voi vaikuttaa monien sitä käyttävien ihmisten näkymään. Kirjoitussuojaus ei tässä auta, koska tiedon muutos tehdään taustajärjestelmässä. Esimerkiksi tunnusnumeroon kiinnitetty ’status’ voi muuttua kaikilla käyttäjillä, jotka saavat tietoa tunnusnumeroon liitetystä tägistä.

Hot in the Cityn verkkosivuille >>

---

[KIRJOITTAJA]

Tuomo Tuikka on erikoistutkija VTT:llä.

Lue myös

NFC: Lähilukuteknologian käyttöönotto edistyy »
NFC: Vain hipaisu riittää? »
NFC: Tarhapäivä alkaa tunnisteesta »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.