Tulostusversio

4/2010

Henkilörekisterit: "Vääriltä hälytyksiltä" suojeltava

Teksti: Kirsi Castrén

Lääkärit kysyvät hankalissa tapauksissa neuvoja kollegoiltaan. Moni työtoveriaan neuvova lääkäri kuitenkin pelkää katsoa potilastietoja väärinkäytössyytösten takia.

Terveystalo on Suomen suurin yksityinen terveydenhuollon organisaatio, jossa on 3 500 työntekijää ja 1,5 miljoonaa potilaskäyntiä vuodessa.

Isossa organisaatiossa tietosuoja-asioissa täytyy olla hyvin järjestelmällinen, toteaa johtava ylilääkäri Juha Tuominen. Hän suhtautuu automaattiseen lokivalvontaan myönteisesti mutta kiinnittää huomiota siihen, että on tärkeää suojata myös potilastietoja käyttävää henkilöstöä.

"Potilastietojärjestelmään voi jo kirjautua eri rooleissa, ja järjestelmä kysyy, onko roolisi varmasti oikea. On tiedonhakutilanteita, kuten konsultaatiot, joissa hoitosuhde ei ole heti näkyvissä tietoteknisesti."

Potilas ei aina välttämättä tiedä tarpeeksi terveydenhuollon toimintatavoista.

"On tavallista, että moni muukin kuin vastaanottava lääkäri joutuu käsittelemään jotakin osiota potilaan tiedoista. Kun on mennyt vuosi tai kaksi käynnistä, potilas saattaa ihmetellä, miksi tiedoissa on näin monta kävijää. Tapahtumien kulun selvittäminen jälkikäteen niin pitkän ajan päästä saattaa olla hankalaa", Tuominen kuvaa. 

"On tärkeää turvata potilas, mutta on myös virhe, jos terveydenhuollossa ei asianmukaisesti selvitetä asioita. Olen työssäni nähnyt, että moni lääkäri suorastaan pelkää mennä katsomaan potilastietoja osallistuessaan vaikkapa konsultointiin."

"Kattava lokiseuranta on meillekin arvo, koska tärkeintä, mihin pyrimme, on luottamus. Ei kuitenkaan pidä juosta ojasta allikkoon", Tuominen varoittaa.

Lue myös

Henkilörekisterit: Lokiseurantaan kannattaa panostaa »
Henkilörekisterit: Laki vaatii lokiseurantaa »
Henkilörekisterit: Väärinkäytöstä kerrotaan harvoin »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.