Tulostusversio

1/2013

Perijöiden tiedot sai antaa ELY-keskukselle

Teksti: Marianne Saine

Korkein hallinto-oikeus (KHO) määritteli ratkaisussaan perukirjan tietojen luovuttamista viranomaiselle, jolla ei ole omassa lainsäädännössään oikeutta saada niitä.

ELY-keskuksen piti neuvotella alueen ostamisesta valtiolle luonnonsuojelualueeksi. Se pyysi verotoimistolta perukirjan jäljennöstä selvittääkseen alueen omistajat. Perukirja oli ainoa asiakirja, jossa edesmenneen omistajan kuolinpesän tiedot olivat. ELY-keskuksella ei ole omassa lainsäädännössään oikeutta saada perukirjan tietoja.

KHO:n mukaan tässä tilanteessa verotietolakia voitiin tulkita laajentavasti ja verotoimisto sai antaa ELY-keskukselle perukirjasta kuolinpesän osakkaita koskevat tiedot. Tietoja oli pyydetty käytettäväksi näiden henkilöiden lakiin perustuvien oikeuksien turvaamiseksi. Kun osakkaiden taloudellista asemaa koskevia tietoja ei luovutettu, ei heidän yksityisyydensuojaansa loukattu enempää kuin oli välttämätöntä heidän suojakseen luonnonsuojelulaissa säädettyjen vaatimusten täyttämiseksi. KHO teki ratkaisun äänin 4-1.

Lue myös

Salainen perukirja »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.