Tulostusversio

1/2013

Pääkirjoitus 1/2013

Teksti: Rauni Hagman

Lyhennys ”IP” on meille kaikille tuttu merkityksessä internetprotokolla. IP tarkoittaa kuitenkin myös henkisen luovan työn tuloksena syntyvää aineetonta omaisuutta (Intellectual Property), johon liittyy oikeuksia (IPR, Intellectual Property Rights). IPR on sekä oikeus että keino yksiselitteisesti todentaa se, kuka jonkin asian on luonut, kehittänyt tai keksinyt, tai kenellä on oikeudet jonkun toisen kehittämiin asioihin.

Internetin sananvapauden nimissä on vaadittu tiedon vapaata liikkuvuutta netissä, ja IPR on nähty yksipuolisesti tämän esteenä. Se, mitä ei useinkaan ymmärretä, on, että IPR ei suojaa tietoa sinänsä vaan sen pohjalta aikaansaatua työn tulosta, teknistä ratkaisua, muotoa tai tunnusta. Vaikka IPR on kielto-oikeus, se pitäisi nähdä myös välineenä, jolla oikeudenhaltija voi päättää, kenellä on oikeus käyttää hänen työnsä tuloksia.

Internetissä tyypillisin vastaantuleva IPR on tekijänoikeus. Lisäksi netissä on näkyvästi esillä kaikki muukin IP(R), joka voidaan siirtää digitaalisessa muodossa tai on muuten helposti graafisesti esitettävissä – teollisoikeuksista erityisesti tavaramerkit ja yritysnimet. Koska juuri tekijän- ja tavaramerkkioikeuden alaiset tuotokset leviävät netissä helpoimmin, internetin mahdollisuudet ja uhat liittyvät usein niihin. Internet on julkinen ja maailmanlaajuinen, mikä on etu, kun halutaan näkyvyyttä, mutta riski, jos jonkin tuotoksen jakelua halutaan hallita ja varsinkin rajoittaa alueellisesti. Kun asiat on hoidettu oikein, internetin ”rajattomuus” on myös valtava mahdollisuus.

Teollisoikeusviranomaisen, kuten Patentti- ja rekisterihallituksen, näkökulmasta internetin yhtenä etuna ovat verkon tietokannat ja -palvelut. Ne mahdollistavat tiedon vaivattoman ja kustannustehokkaan jakelun sekä hyödyntämisen. Se arvokas yrityksiin ja teollisoikeuksiin liittyvä tekninen ja taloudellinen tieto, joka ennen piti hakea virastoista tai kirjastoista, on nyt maailmanlaajuisesti kenen tahansa käytettävissä 24/7. Juuri nopean ja tehokkaan tiedonlevityksen takia internet onkin oiva väline toiminnallisten ratkaisujen ja teknologioiden yhdistämiseen kokonaan uusiksi palveluiksi.

Ehkä internetin suurin mahdollisuus on, että sen avulla brändejä voidaan luoda ja IPR-oikeuksia lisensioida maailmanlaajuisesti nopeammin, pienemmillä investoinneilla ja yllättävämmiltä tahoilta kuin koskaan ennen.

Seuraavaa Roviota odotellessa,

----

[KIRJOITTAJA]

Rauni Hagman on Patentti- ja rekisterihallituksen pääjohtaja.

 

 Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.