Tulostusversio

1/2013

Miksi salasanavuotojen tutkinta tökkii?

Marraskuussa 2011 nettiin vuodettiin satojentuhansien suomalaisten käyttäjätunnuksia, salasanoja ja sähköpostiosoitteita. Vuotojen tutkinta on keskeytetty odottamaan mahdollisia tulevia selvityksiä. Keskusrikospoliisin rikoskomisario Timo Piiroisen mukaan koko vuotovyyhteä tuskin saadaan selvitettyä.

Miksi salasanavuotojen tutkinta on niin vaikeaa?

”Tapauksissa on käytetty tekniikoita yhteyksien alkuperän – esimerkiksi kotikoneen IP-osoitteen – peittämiseen ja siten haitattu tutkintaa”, Piiroinen sanoo.

Tietomurroissa ja muissa salassapitorikoksissa tekolaitteen IP-osoitteen selvittäminen on keskeinen käytössä oleva pakkokeino.

”Lainsäädäntö ei ole ongelma, koska se mahdollistaa IP-osoitteen saamisen. IP-osoite ei vain vie tutkintaa pidemmälle, koska se kertoo oikeastaan vain sen, mitä peittämistekniikkaa tekijä on käyttänyt.”

Tapausten tutkintaa myös hidastaa se, että IP-osoitteen selvittämiseksi poliisin täytyy usein tehdä oikeusapupyyntöjä ulkomaille.

Kannattaako vuodoista edes ilmoittaa poliisille?

”Kehotamme ilmoittamaan, koska vaikka tekijää ei heti saataisi kiinni, hän voi syyllistyä myöhemmin tekoihin, jotka saadaan selvitettyä”, Piiroinen rohkaisee:

”Kun yksi tapaus selviää, voi selvitä rypäs muitakin. Salasanatapauksetkin voivat vielä selvitä toisia rikoksia selvitettäessä.”

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.