Tulostusversio

1/2013

Teleyritykset noudattavat Viestintäviraston tulkintaa

Teksti: Päivi Männikkö

Viestintäviraston uusi linjaus kuolinpesän oikeudesta vainajan sähköiseen viestintään on huomioitu teleyrityksissä.

Tietosuoja-lehti kysyi neljältä kotimaiselta teleyritykseltä (Aina.com, DNA, Elisa, TeliaSonera), miten ne käsittelevät liittymäasiakkaan sähköistä viestintää tämän kuoleman jälkeen. Teleyritykset ilmoittavat noudattavansa Viestintäviraston menettelyohjeita.

Sonera luovuttaa vainajan viestejä ja tunnistamistietoja kuolinpesän osakkaille samojen käytäntöjen mukaisesti kuin ne olisi voitu luovuttaa vainajalle itselleen hänen elinaikanaan.

”Tulkinta ei kaikilta osin ole aivan yksinkertaista. Esimerkiksi aina ei ole selvää, onko vainaja ollut nimissään olleen viestintäpalvelun käyttäjä. Operaattorilla pitää olla varmuus siitä, että näin on - muiden käyttäjien tietoja ei edelleenkään voi luovuttaa”, sanoo Soneran mobiililiiketoiminnan viestintäjohtaja Timo Saxén.

”Velvollisuutta operaattoreilla ei näiden tietojen luovuttamiseen ole, ja toistaiseksi tulkinnan perusteella meillä ei ole tehty uusia käytäntöjä”, hän jatkaa.

DNA:ssa asiakaspalvelu on ohjeistettu toimimaan linjauksen mukaisesti. Jos kuolinpesä haluaa esimerkiksi saada liittymän puheluerittelyn, selvitetään ensin, onko vainaja ollut liittymäsopimuksen tehnyt asiakas, liittymän käyttäjä vai liittymän laskujen maksaja.

”Esimerkiksi jos vainaja on liittymäsopimuksen tehnyt asiakas ja liittymällä on eri käyttäjä, joka on vielä elossa, voidaan täydellinen erittely toimittaa kuolinpesälle vain käyttäjän luvalla”, DNA:n viestintäjohtaja Irene Kantor sanoo.

Elisassa uudet toimintaohjeet valmistuvat lähiviikkoina.

 

(Juttua muokattu 4.4. lisäämällä Elisan aikataulua koskeva tieto. Muokattu 9.4. lisäämällä Soneran käytännöt.)

 

Lue myös

Kuolinpesällä on oikeus vainajan sähköposteihin »
Perintö bittiavaruudessa »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.