Tulostusversio

1/2010

Verkkokauppa, osa 1: Tietojen käsittelystä ei tiedotettu

Teksti: Markus Salminen

Erään verkkopalvelun asiakas ihmetteli, miten yritys oli käsitellyt hänen tietojaan ja miksi hän oli alkanut saada ei-toivottua sähköpostimarkkinointia yrityksen yhteistyökumppaneilta.

Tietosuojavaltuutettu selvitti asiaa ja totesi, että yrityksen verkkopalvelussa ei tiedotettu henkilötietojen käsittelystä henkilötietolain 10 §:n ja 24 §:n edellyttämässä laajuudessa. Siksi asiakkaalla ei ollut riittävästi tietoa siitä, missä tarkoituksissa yritys käsitteli hänen tietojaan ja keille se luovutti niitä. Asiakkaille ei myös tiedotettu oikeudesta kieltää suoramarkkinointi.

Tietosuojavaltuutettu kehotti yritystä laatimaan verkkosivustolleen tietosuojaselosteen. Valtuutettu myös ohjasi yritystä varmistamaan, ettei se luovuta asiakkaidensa tietoja yhteistyökumppaneiden suoramarkkinointitarkoituksiin ilman perustetta. Yhteistyökumppaneilla ei ollut oikeutta lähettää sähköistä suoramarkkinointia yksityishenkilöille ilman heidän ennakkosuostumustaan (sähköisen viestinnän tietosuojalaki 26 §).

Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto

 

---

[KIRJOITTAJA]

Artikkelisarjan kirjoittaja OTM, KTM Markus Salminen toimii yrittäjänä Lex-Dialog Oy:ssä ja on erikoistunut kuluttajaliiketoiminnan tietosuojan kehittämiseen. Salmisella on aihealueen oikeudellisen ja kaupallisen osaamisen lisäksi yli kymmenen vuoden kokemus liiketoiminnan ja tietojärjestelmien kehittämishankkeista. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan Tietosuoja sähköisessä liiketoiminnassa (Talentum 2009) sekä Tietosuojavaltuutetun toimiston ohjeen Portaalitoiminnan suunnittelu ja toteutus (Asiaa tietosuojasta 2/2007).

Lue myös

Verkkokauppa, osa 1: Kerää tiedot oikein »
Verkkokauppa, osa 1: Kauppiaan muistilista »
Verkkokauppa, osa 1: Rekisterit tietojen käytön mukaan »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.