Tulostusversio

4/2009

Sähköiset palvelut: Selvityksestä sertifikaattiin

Teksti: Jarno Vanto

Euroopan komission yritystoiminnan ja teollisuuden pääosasto julkaisi kesällä 2007 selvityksen IT-standardisoinnista. Selvityksessä suositettiin komissiota, jäsenmaita ja viranomaisia hyödyntämään eurooppalaisia standardeja IT-hankinnoissaan.

Samana vuonna Schleswig-Holsteinin tietosuojavaltuutettu aloitti IT-tuotteiden ja IT-pohjaisten palvelujen tietosuojasertifioinnin pilottihankkeen. Hanke toteutettiin yhteistyössä Ranskan ja Madridin kaupungin tietosuojavaltuutettujen kanssa ja sitä rahoitti EU:n komissio. Pilottivaiheen päätyttyä EuroPrise vakinaistettiin.

EuroPrisen voi saada IT-tuotteelle, joka voi olla laite (kuten erillinen palomuurilaite) tai ohjelmisto (esimerkiksi tietokantasovellus). Laatuleima voidaan myöntää myös IT-pohjaiselle palvelulle, kuten nettipankille, hakukoneelle tai datakeskukselle.

Tähän mennessä laatuleima on myönnetty muiden muassa Ixquick-hakukoneelle, BGNet-nettipankille, Microsoftin Software Protection Platform -sovellukselle, Predictive Targeting Networking (PTN) kuluttajakäyttäytymistä ennakoivalle palvelulle sekä Kiwi Vision -videovalvontajärjestelmien yksityisyydensuojaohjelmistolle. Sertifiointiprosesseja on tällä hetkellä käynnissä noin kaksikymmentä.

---

[KIRJOITTAJA]

Jarno Vanto on New Yorkin asianajajaliiton jäsen ja valtuutettu EuroPrisen oikeudellinen asiantuntija. Hän on myös Thomson Reuters -yhtiön International Privacy Guide -julkaisun päätoimittaja ja on pitänyt tietosuojaan liittyviä kursseja New York City Bar Associationissa, New York County Lawyers Associationissa sekä International Association of Privacy Professionals-järjestössä. 

Lue myös

Sähköiset palvelut: Sertifioitua tietosuojaa EU:ssa »
Sähköiset palvelut: Omat tiedot haltuun »
Sähköiset palvelut: Potilaille pääsy omiin tietoihin »
Sähköiset palvelut: Kaipaako kuluttaja tietosuojaa? »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.