Tulostusversio

2/2013

Tietosuoja-asetus meppien mankelissa

Teksti: Päivi Männikkö

Europarlamentaarikot neuvottelevat tietosuoja-asetusluonnoksen lopullisesta sisällöstä.

Euroopan parlamentin käsittelyssä olevaan tietosuoja-asetuksen luonnokseen on tehty mittavat 3 999 muutosesitystä. Niiden suuri määrä kertoo ennätysmäisestä lobbauksesta.

Nykysäännöt huonosti hallussa

Toukokuussa Brysselissä pidetyssä seminaarissa puhuneita kansalaisjärjestöjen edustajia huolettaa, miten lobbaus lopulta vaikuttaa asetusluonnoksen sisältöön. Myös osa europarlamentaarikoista on tästä huolissaan.

Sosialistiryhmän europarlamentaarikko Dimitrios Droutsas sanoo, että poliittisten ryhmien linjauksissa alkaa näkyä eroja.

”Muutosesitykset ovat siis myös ideologisia.”

Vihreiden ryhmän meppi Jan-Philipp Albrecht on asetusluonnoksen raportoija ratkaisevassa kansalaisvapauksien valiokunnassa ja siten lobbaajien ykköskohde. Hänen mielestään osa muutoesityksistä johtuu yksinkertaisesti siitä, ettei nykyistä henkilötietodirektiiviä tai asetusehdotusta tunneta. Hän korostaa, ettei asetus mullista nykytilaa vaan vahvistaa ja yhdenmukaistaa säännösten toimeenpanoa.

Yritykset pelkäävät lisäbyrokratiaa

Nyt poliittiset ryhmät neuvottelevat siitä, mitkä ehdotuksista sisällytetään asetusluonnokseen ja miten. Kiistaa on esimerkiksi suostumuksen määrittelystä. Komission ehdotuksessa korostetaan, että kun henkilötietojen käsittelyyn vaaditaan kuluttajan suostumus, sen on oltava yksiselitteinen ja todellinen. Liike-elämä haluaa muitakin mahdollisuuksia.

Keskustelua on herättänyt myös kuluttajan oikeus pyytää rekisterinpitäjää poistamaan hänen henkilötietonsa. Yritykset pelkäävät tästä aiheutuvan lisäkustannuksia. Albrecht ihmettelee tätä.

”Jo nykyisessä direktiivissä sanotaan, että rekisterinpitäjän on poistettava tarpeettomat tiedot. Jos tätä ei noudata, rikkoo jo nyt lakia.”

Löytyykö yhteinen linja?

Kansalaisvapauksien valiokunta äänestää muutosesitysten kohtalosta ennen kesätaukoa. Syksyllä ja loppuvuonna komissio, parlamentti ja neuvosto neuvottelevat asetuksen lopullisesta sisällöstä. Parlamentin on määrä äänestää asetuksesta 2014 alkupuolella.

Europarlamentaarikot toivovat, että asetusehdotus hyväksytään tällä vaalikaudella, mutta varautuvat jo hankkeen venymiseen.

”On todella huono asia, jos asetuksen hyväksyminen siirtyy seuraavalle vaalikaudelle”, murehti teollisuusvaliokunnan raportoija, kristillisdemokraattien ryhmän parlamentaarikko Seán Kelly.

”Uskon, että tietosuojapaketti menee läpi, mutta tuleeko nykytilaan takapakkia?” pohti liberaalidemokraattien ryhmän meppi ja asetusehdotuksen varjoraportoija Sophie in´t Veld.

Dimitrios Droutsas ennakoi neuvoston käsittelystä vaikeaa, koska osa jäsenmaista pelaa nyt aikaa. Sen sijaan Jan-Philipp Albrecht uskoo yhteisen linjan löytymiseen, koska asetuksella on kansalaisten tuki.

”Jos kansalaisten tahtoa ei kunnioitettaisi, luottamus unioniin vähenisi huomattavasti.”

Lue myös

Uusi tietosuojalainsäädäntö: Yhteisille säännöille kyllä, byrokratialle ei »
Uusi tietosuojalainsäädäntö: Oikeus tulla unohdetuksi ei ulotu kauas »
Uusi tietosuojalainsäädäntö: ”Profiloinnista on tehty mörkö” »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.