Tulostusversio

2/2013

Patenttihakemukset suojassa tietovuodoilta

Teksti: Marianne Saine

Yritykset vartioivat visusti tuotekehittelynsä innovaatioita ja muita liikesalaisuuksiaan. Patenttihakemuksissa salat suojataan puolentoista vuoden ajan.

Viime vuonna Patentti- ja rekisterihallitukseen saapui 1 827 kansallista ja 1 358 kansainvälistä patenttihakemusta. Hakemusprosessin tietovuodot on estetty hyvin suojatuilla IT-järjestelmillä ja osaavalla henkilökunnalla. 

Eniten patentteja hakevat perinteisen teollisuuden alat, joilla on jatkuvaa tuotekehitystä. Niitä hakevat myös yliopistot ja pk-yritykset. Noin neljäsosa hakemuksista tulee yksityisiltä keksijöiltä. 

Patenttihakemuksen käsittely on ensin tiukasti salaista ja suojattua, mutta määräajan jälkeen tiedot julkistetaan kokonaan, vaikka patenttia ei vielä olisi myönnetty. Julkistaminen tapahtuu yleensä 18 kuukauden kuluttua hakemuksen saapumisesta.

"Koska tuotekehittely on salaista, kilpailijat eivät voi varautua siihen, että tuotekehitystä tehdään samalla alueella. Julkistaminen on ikään kuin varoitus miettiä, kannattaako omaa kehitystyötä jatkaa”, Patentti- ja innovaatiolinjan yksikönjohtaja Kristiina Grönlund sanoo.

Vain perustiedot julki

Suurin osa patenttihakemuksista tehdään nykyään sähköisesti. Hakemuslomakkeen lisäksi lähetetään keksinnön sisältöön liittyvät asiakirjat. Hakemuksen saavuttua siitä julkistetaan vain patentin hakija, hakemusnumero ja saapumispäivämäärä.

Patentti myönnetään vasta, kun on varmistettu, että hakemus ja keksintö täyttävät patenttilain vaatimukset. Suomen Patentti- ja rekisterihallitus on ns. tutkiva patenttivirasto. Tutkimustyön tekevät viraston 110 tutkijainsinööriä, eikä keksinnöistä pyydetä lausuntoja ulkopuolisilta. Tämä vaikuttaa osaltaan siihen, ettei tietovuotoja pääse syntymään missään tutkintaprosessin vaiheissa.

Prosessi on paljolti kirjeenvaihtoa hakijan ja viraston välillä. Sähköiseen viestinvaihtoon käytetään sähköistä allekirjoitusta ja varmenteita. Tavallisessa postissa vastaanottajan on todistettava henkilöytensä. Liiteasiakirjoja ei yleensä lähetetä viestienvaihdossa ennen hakemuksen julkituloa.

Inhimillinen erehdys ainoa riski

PRH:ssa patenttihakemuksia käsittelevät henkilöt ovat olleet pitkään viraston palveluksessa, ja osaamista on kertynyt. Patenttikäsittelyn tietojärjestelmä toimii viraston sisäisessä verkossa. Siihen pääsee vain patentti- ja innovaatiolinjan henkilöstö käyttäjätunnuksillaan ja salasanoillaan. Sisäinen verkko on teknisesti hyvin suojattu ulkopuolisilta tunkeilijoilta.

Tietojärjestelmä laskee patenttihakemuksen julkistamispäiväksi aina lain määrittämän 18 kuukautta hakemuksen saapumisesta. Silloin järjestelmä siirtää patentin kaiken tiedon julkiseen rekisteriin.

PRH:n järjestelmäasiantuntija Lauri Sandelin kuvaa julkistamisjärjestelmää lähes idioottivarmaksi.

"Järjestelmässä on vain yksi ainoa muuttuja eli päivämäärä, jolla automaattinen siirto julkiseen rekisteriin tehdään. Tähän ei ole yleensä tarpeen koskea."

Joissakin harvoissa tapauksissa julkistamispäivä syötetään käsin.

"Liki ainoa riski on se, että käyttäjä syöttäisi julkistamispäivän liian aikaiseksi. Tällaista vahinkoa ei kuitenkaan koskaan ole sattunut", Sandelin sanoo.

 ----

Mikä on patentti?

Patentilla sen haltija kieltää muilta keksintönsä ammattimaisen hyväksikäytön. Kielto-oikeus on voimassa niissä maissa, joissa patentti on haettu ja saatu. Patentti on voimassa yleensä korkeintaan 20 vuotta hakemuksen tekemispäivästä.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.