Tulostusversio

2/2013

Ilmiö numeroina: Kyberpuolustus

miljardia dollaria USA:n ensi vuoden puolustusbudjetista kuluu kyberpuolustukseen. Summa kasvaa tämänvuotisesta vajaalla miljardilla, sillä tänä vuonna puolustushallinto käyttää kybertoimintaan 3,9 miljardia.

---

on Pohjois-Korean armeijan kyberyksikkö, jonka hakkerit tekivät iskun eteläisen naapurinsa pääkaupunkiin Seouliin huhtikuussa. Hyökkäys lamaannutti Etelä-Korean pankkiautomaattijärjestelmän päiviksi.

----

tietomurto johdatti tietoturvayhtiön kyberpalkkasotureiden jäljille. Norjalaisen teleyrityksen tietomurtoa tutkinut yhtiö huomasi jälkien johtavan intialaisiin kyberpalkkasotureihin. He tekevät tilaustyönä teknisesti yksinkertaisia hyökkäyksiä pääosin yhdysvaltalaisiin ja pakistanilaisiin kohteisiin.

----

 miljoonaa dollaria maksavassa USA:n puolustusministeriön hankkeessa laaditaan valmiiksi ohjelmoituja toimintamalleja erilaisten iskujen, kuten bottiverkon kaatamisen varalle. Järjestelmän käyttöliittymää luovat Hollywoodista palkatut suunnittelijat, ja sen on tarkoitus muistuttaa tietokonepelejä. Näin perussotilas voisi tehdä kyberiskun kirjaimellisesti napinpainalluksella.

----

on puolestaan Kiinan kansanarmeijan kyberyksikön nimi. Se tekee edistyneitä kohdennettuja tietoturvahyökkäyksiä ulkomaisten yritysten ja valtionhallintojen järjestelmiin. Yksikön olemassaolon ja sijainnin Shanghaissa vahvisti keväällä tietoturvayhtiö Mandiant.

---

kansainvälisen oikeuden asiantuntijaa on kirjoittanut kybersodan käsikirjan. Siinä pohditaan, kuinka voimassaolevat kansainväliset sodankäynnin säännökset soveltuvat kybersodankäyntiin.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.