Tulostusversio

2/2013

Lyhyesti 2/2013

Selvitys ei suosittele positiivista luottotietorekisteriä

mukaan Suomessa kannattaa toistaiseksi pidättäytyä luottotietolainsäädännön muuttamisesta eikä positiivisen luottotietorekisterin perustamiseen ole nyt aihetta.

Näin todetaan oikeusministeriön teettämässä selvityksessä. Professori Ahti Saarenpään laatimassa selvityksessä on arvioitu positiivisten luottotietojen käsittelyn edellytyksiä oikeudellisesta näkökulmasta. Positiivisilla luottotiedoilla tarkoitetaan esimerkiksi tietoja henkilön kaikista luotoista ja mahdollisesti muitakin tietoja hänen taloustilanteestaan.

Suomessa luottotietorekisteriin tallennetaan nykyisin vain tiedot maksuhäiriöistä eli niin sanotut negatiiviset luottotiedot. Selvityksen mukaan pohjoismaista vain Ruotsissa on käytössä positiivinen luottotietorekisteri, ja siellä se on aiheuttanut merkittäviä lainsäädännön tulkintaongelmia.

EU:ssa valmistellaan parhaillaan uutta tietosuoja-asetusta, asuntoluottodirektiiviä ja tietoturvallisuusdirektiiviä. Niiden hyväksymistä ja vaikutuksia tulisi odottaa ennen kuin kansallista lainsäädäntöä mahdollisesti ryhdytään muuttamaan. Luottotietojen sisällöstä ja käsittelystä olisi kuitenkin syytä tehdä perusselvitys, joka olisi käytössä, kun nyt valmistelussa olevat eurooppalaiset lainsäädäntöehdotukset tulevat voimaan ja velvoittavat lainvalmisteluun Suomessakin.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan keskustelua positiivisista luottotiedoista pitää jatkaa, mutta välittömiin lainsäädäntötoimiin ei meillä ryhdytä.

”Massiivisen, käytännössä lähes kaikki Suomessa asuvat ihmiset kattavan yhteiskunnallisen perusrekisterin luomiseen ei pidä ryhtyä kevein perustein eikä pelkästään sen vuoksi, että tiedot ehkä saattaisivat olla hyödyllisiä jollekulle”, Henriksson sanoo.

----

Rikkakasvi johti rekisteritietojen yhdistelyyn

Terveydelle haitalliset pakastevihannekset aiheuttivat toukokuussa poikkeuksellisen kanta-asiakas- ja kassajärjestelmien tietojen yhdistämisen.

S-ryhmän myymälöistä ostetuista pakastevihanneksista löytyi myrkyllistä rikkakasvia, jonka syömisestä tuli useille pahoja oireita, ja muutama joutui sairaalahoitoon.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira määräsi S-ryhmän selvittämään, ketkä käyttivät asiakasomistajakorttia ostaessaan takaisinvedettäviä vihanneksia. Sen jälkeen kortinhaltijoiden yhteystiedot haettiin asiakasomistajarekisteristä, ja heille ilmoitettiin tuotteen haitallisuudesta.

Kahden rekisterin tietojen yhdistäminen perustui henkilötieto- ja elintarvikelakeihin. Henkilötietolain mukaan rekisterinpitäjä saa käsitellä henkilötietoja muun muassa rekisteröidyn elintärkeän edun suojaamiseksi.

Kanta-asiakas- ja kassatietojen yhdistäminen on erittäin poikkeuksellista. Edellinen vastaava tapaus oli vuonna 2011, kun K-kaupoissa myynnissä olleesta oliivisäilykkeestä löytyi hermomyrkky botuliinia.

----

Petostehtailijat hyödynsivät kaupparekisterin tietoja

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut vankeusrangaistuksiin kolme henkilöä, jotka tilasivat tuotteita verkkokaupoista toisten henkilötiedoilla. Henkilötiedot he saivat käsiinsä tilaamalla taloyhtiöiden kaupparekisteriotteita ja hyödyntämällä otteessa olevia taloyhtiön hallituksen jäsenten, puheenjohtajien ja tilintarkastajien henkilötietoja. Niiden perusteella tekijät myös valmistivat väärennettyjä Kela-, henkilö- ja ajokortteja.

Tekijät tuomittiin vankeusrangaistuksiin muiden muassa petos- ja väärennösrikoksista sekä maksamaan vahingonkorvauksia asianomistajille. Petokset tehtiin vuoden 2012 aikana.

Oikeus ei tuominnut tekijöitä maksamaan kärsimyskorvausta asianomistajalle. Tätä perusteltiin sillä, että tekijät eivät olleet loukanneet asianomistajien yksityiselämää millään Suomessa rikokseksi säädetyllä tavalla. Asianomistajien yksityiselämää loukanneita identiteettivarkauksia ei ole kriminalisoitu.

----

Enisa jatkaa ja laajenee

Euroopan verkko- ja tietoturvallisuusvirasto Enisan toimikautta on jatkettu seitsemällä vuodella. Euroopan parlamentti äänesti toimikauden jatkamisen puolesta huhtikuussa hyväksyessään Enisaa koskevan asetuksen.

Virasto sijaitsee Kreetalla Heraklionin saarella, mutta sille avataan nyt sivutoimipiste Ateenaan. Komissio perustelee Ateenan-konttoria viraston toiminnan tehostamisella ja sidosryhmäyhteistyön vahvistamisella. 

Enisa on perustettu 2004 ja se aloitti toimintansa Kreetalla 2005.

----

Viestintäministeri vaihtui

Tasavallan presidentti on 24. toukokuuta nimittänyt kansanedustaja Pia Viitasen uudeksi asunto- ja viestintäministeriksi. Viitanen (46) on neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan vaalipiiristä.

Uusi viestintäministeri kertoi nimittämisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa haluavansa korostaa kansalaisen asemaa tietoyhteiskunnan kehittämisessä.

”Kun lainsäädäntöä kehitetään, haluan että siinä näkyy myös kuluttajanäkökulma.”

----

Yrittäjälläkin on tietosuojaa

Yrittäjän kännykkä soi kesken kiireisen työpäivän. Kyseessä on päivän viides myyntipuhelu, mutta minkäs teet, eihän yrittäjä ole kuluttaja, joka voisi kieltää puhelinmyynnin.

Opas yrittäjän tietosuojasta puhelinmyyntitilanteissa muistuttaa, että myös yrityksillä on oikeus kieltää niihin kohdistuva suoramarkkinointi.

Tietosuojavaltuutetun toimiston ja Suomen yrittäjien julkaisema opas pyrkii osaltaan vastaamaan yritysten välisen puhelinmyynnin epäselvyyksiin. Niistä osa liittyy väärinkäsitykseen markkinoinnin kohteen tietosuojasta.

----

Venäjä mukaan tietosuojasopimukseen

Venäjä on hyväksynyt Euroopan neuvoston yleissopimuksen yksilöiden suojelusta henkilötietojen automaattisessa tietojenkäsittelyssä (yleissopimus 108). Sopimus astuu Venäjällä voimaan 1. syyskuuta, jolloin Venäjästä tulee 46:s sopimukseen liittynyt valtio.

----

Googlelle sakkoja Saksasta

Google sai Saksassa Hampurin osavaltion tietosuojaviranomaiselta 145 000 euron sakot netinkäyttäjien henkilötietojen luvattomasta keräämisestä.

Googlen katukuvapalvelua varten Hampurin katuja kuvanneet autot olivat vuosina 2008–2010 keränneet myös suojaamattomia langattomia lähiverkkoja (WLAN) käyttäneiden yhteystietoja, salasanoja ja sähköpostiviestejä.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.