Tulostusversio

2/2013

Selailtua 2/2013

Nuorilta hyvästit tietosuojalle

Nuorille tietosuoja ja yksityisyys eivät ole enää yhtä tärkeitä kuin vanhemmille, tietosuojaan hyvinkin tiukasti suhtautuville sukupolville.

Tätä mieltä on presidentti Obaman vaalikampanjan teknologiajohtajana toiminut Harper Reed. Saksalaisen Die Zeit -lehden haastattelema Reed sanoo, että nuorten asennoituminen on yhdistelmä välinpitämättömyyttä ja käytännöllisyyttä. He ymmärtävät, että esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on kyse vaihtokaupasta: kun annan tietoni, saan vastineeksi hyviä sovelluksia.

Kolmekymppinen Reed nimittää suhtautumistapaa post-yksityisyydeksi.

”Se ei tarkoita, ettei ihminen haluaisi lainkaan yksityisyyttä. Mutta nuoria ei yllätä se, että Facebook myy heidän tietojaan.”

----

FRA voi pian selvittää omienkin viestintää

Ruotsin puolustusvoimien radiolaitos FRA on rakentanut oman tunkeutumisen havainto- ja varoitusjärjestelmän (Tekniskt detekterings- och varningssystem TDV). Sen tarkoituksena on torjua viranomaisiin kohdistuvia tietomurtoja.

Järjestelmästä raportoinut ruotsalainen Ny Teknik kertoo, että järjestelmän toiminta perustuu muun muassa FRA:n signaalitiedustelusta keräämään dataan.

Lehden mukaan FRA voi uudella järjestelmällä seurata myös Ruotsin rajojen sisäistä viestiliikennettä – toisin kuin signaalitiedustelussa, jossa se saa seurata vain rajat ylittävää viestiliikennettä.

Lehden haastatteleman FRA:n edustajan mukaan analyytikot saavat selvittää viestinnästä hyökkäyksen lähteeseen viittaavia tietoja kahdessa tilanteessa: kun järjestelmään tulee hälytys tai nettiliikenteen perusteella on epäilyjä hyökkäyksestä, kuten sähköpostitse tapahtuvasta tietojenkalastelusta.

Ennen kuin järjestelmää kokeillaan laajemmin tietosuoja- ja valvontaviranomaiset tarkastavat sen lainmukaisuuden. Datainspektion on käynyt alustavia neuvotteluja FRA:n kanssa.

----

Hankalakin salasana voidaan murtaa hetkessä

Kohtuullisen mutkikas salasana saadaan murrettua selkokieliseksi tekstiksi hetkessä, eikä siihen tarvita edes suurta asiantuntemusta. Näin kävi Ars Technican testissä.

Lehden toimittaja onnistui murtamaan miltei puolet 16 000 testatusta salasanasta. Aikaa tähän meni muutama tunti. Saman urakan eteen asetetut ammattilaiset onnistuivat murtamaan salasanoista jopa 90 prosenttia yhdessä tunnissa.

Ammattilaiset eivät edes saaneet tietää, mistä salasanat olivat peräisin. Oikeassa elämässä hakkerit käyvät ensin katsastamassa verkkopalvelun salasanoille asettamat vaatimukset, joiden tunteminen nopeuttaa salasanojen murtamista.

Osa salasanoista paljastui selkokielisinä äärimmäisen yksinkertaisiksi, ja odotetusti ne saatiin murrettua kätevästi. Kuitenkin myös monimutkaisempien, satunnaisia kirjaimia, erikoismerkkejä ja numeroita sisältäneiden salasanojen muuttaminen selkokielisiksi sujui ripeästi. 

Testissä käytetyistä salasanoista oli luotu tiivisteet MD5-algoritmilla. Se on rakennettu toimimaan nopeasti ja tietokoneen kapasiteettia säästäen. Samat ominaisuudet kääntyivät testissä algoritmin tappioksi, koska tiivisteet saatiin myös nopeasti auki.

 

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.