Tulostusversio

2/2013

Kysy meiltä 2/2013

Askarruttaako jokin henkilötietojen suojaan, yksityisyyteen, viestinnän luottamuksellisuuteen tai tietoturvaan liittyvä asia? Lähetä kysymyksesi meille, me etsimme sille sopivan vastaajan. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen info@tietosuoja-lehti.fi

---

Lapseni kouluun ilmoittautumislomakkeessa kysyttiin muun muassa sisarusten nimiä ja ikiä, vanhempien mahdollista avioeroa sekä lapsen mahdollisia vaikeuksia kotona tai kaveripiirissä. Saako tällaisia kysyä?

Oppilaasta voidaan kerätä koulussa vain opetuksen järjestämisen kannalta tarpeellisia tietoja. Rekisterinpitäjän eli opetuksen järjestäjän pitää pystyä perustelemaan kerättyjen henkilötietojen tarpeellisuus opetuksen järjestämisessä. Vanhemmista on yleensä tarpeellista kerätä vain nimet ja yhteystiedot.

Jos erityistapauksessa on tarpeen kerätä jotain muita henkilötietoja, rekisterinpitäjän on pystyttävä perustelemaan tietojen tarpeellisuus opetuksen järjestämisessä.

Tarkemmin asiaa selvennetään tietosuojavaltuutetun kannanotossa >>

Kysymykseen vastasi ylitarkastaja Marita Höök tietosuojavaltuutetun toimistosta.

----

Muuttoilmoituksessa voi antaa sähköpostiosoitteensa. Mihin tätä tietoa käytetään?

Sähköpostiosoitteen ilmoittaminen väestötietojärjestelmään on vapaaehtoista. Sen voi antaa samalla kun ilmoittaa järjestelmään muitakin tietojaan (esim. muuttoilmoitus) tai erillisellä kirjallisella ilmoituksella suoraan maistraatille. Järjestelmään voidaan tallentaa henkilölle vain yksi voimassa oleva sähköpostiosoite.

Sähköpostiosoitteen käyttö liittyy erityisesti sähköisiin kansalaispalveluihin. Väestötietojärjestelmästä sähköpostiosoitteita välitetään muun muassa poliisihallinnolle, Maanmittauslaitokselle, maa- ja metsätalousministeriölle, Valtiokonttorille Kansalaisen asiointitiliä varten sekä Kevalle.

Kaupallisiin tarkoituksiin (esim. yrityksille suoramarkkinoinnissa tai yhteystietopalveluissa käytettäväksi) sähköpostiosoitteita ei luovuteta.

Kysymykseen vastasi Väestörekisterikeskuksen tietopalvelupäällikkö Päivi Pösö.

----

Voiko muulla kuin Windows-käyttöjärjestelmällä varustettuun tietokoneeseen tulla haittaohjelmia?

Kyllä voi. Windows-haittaohjelmien yleisyys johtuu lähinnä siitä, että Windows on yleisyytensä vuoksi houkuttelevin kohde haittaohjelmien tekijöille ja levittäjille.

---

Mobiililaitteiden tietoturvauhista puhutaan nyt paljon. Miten voin suojella älypuhelintani ja tablettiani tietoturvaongelmilta?

Ohjelmia kannattaa asentaa puhelimiin vain ”virallisen” sovelluskaupan kautta. Silloinkin kannattaa suhtautua epäilevästi ennalta tuntemattomiin sovelluksiin.

Etukäteen voi yrittää etsiä lisätietoja itseään kiinnostavasta ohjelmasta vaikka hakukoneen avulla.

Kysymyksiin vastasi tietoturva-asiantuntija Ari-Matti Husa Viestintäviraston CERT-FI:stä.Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.