Tulostusversio

3/2009

Paikkatiedot: mitä-missä-milloin

Teksti: Tuire Taina ja Antti Vertanen

Paikkatiedolla on perinteisesti tarkoitettu tietoaineistoja, jotka sisältävät tietoa käsiteltävän tai rekisteröitävän kohteen maantieteellisestä sijainnista.

Paikkatiedon käsite otettiin käyttöön maanmittausalalla 1970-luvulla, kun karttojen tuottaminen ja tallentaminen sähköisillä menetelmillä aloitettiin.

Perinteisessä tarkoituksessa tietyn kohteen tai tapahtuman paikkatietoon on katsottu kuuluvaksi tieto sijainnista (missä) ja määrämuotoinen kuvaus kohteesta tai tapahtumasta (mitä). Usein kohteen tai tapahtuman paikkatietoon on liitetty myös aikatietoa (milloin).

Esimerkiksi tieaineistoon on tallennettu tietoa tieväylien sijainnista, tieluokista, pintamateriaaleista ja käyttöönottovuosista. Tätä paikkatietoaineistoa voidaan käyttää erilaisissa suunnittelutehtävissä ja sen avulla voidaan tuottaa erilaiseen tarpeeseen soveltuvia karttakuvia tieverkostosta.

----

[KIRJOITTAJAT]

Lainsäädäntöneuvos Tuire Taina ja neuvotteleva virkamies Antti Vertanen työskentelevät maa- ja metsätalousministeriössä.

Lue myös

Paikkatiedot viedään verkkoon »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.