Tulostusversio

2/2009

Tekijänoikeudet: Laiton jakelu on tietoturvauhka

Vertaisverkon (P2P, peer to peer) käyttäjät antavat osan oman tietokoneensa tiedostoista muiden käyttöön. Tiedostojen levittämisestä aiheutuva kuorma jakautuu tasaisesti useiden käyttäjien kesken. Tiedostojen jakamisen lisäksi vertaisverkkoja käytetään muiden muassa internet-puheluihin ja pikaviestintään.

Vertaisverkot eivät ole laittomia mutta niiden kautta levitetään laittomasti esimerkiksi musiikkia, elokuvia ja pelejä.

Nykyisin käyttäjät ja heidän tiedostonsa salataan. Näin he eivät voi tunnistaa toisiaan eivätkä nähdä suoraan, mitä toisella käyttäjällä on jaettavanaan.

Vertaisverkkojen käyttöön laittoman sisällön jakamisessa liittyy myös tietoturvanäkökohtia:

Vertaisverkon käyttäjä jakaa tiedostoja omalta koneeltaan, joten oman koneen arkaluontoista materiaalia voi joutua näin vääriin käsiin.

Vertaisverkko-ohjelmistot saattavat sisältää myös vakoilukomponentteja, joilla seurataan käyttäjän toimintaa ja varastetaan henkilökohtaisia tietoja jälleenmyyntitarkoituksiin.

Vertaisverkko-ohjelmat pyrkivät käyttämään kaiken tiedonsiirtokapasiteetin ja kiertämään tekniset rajoitukset, jolloin ne haittaavat myös tietoliikenneverkon muuta toimintaa.

Lue myös

Tekijänoikeudet: Vertaisverkot vaikeilla vesillä »
Tekijänoikeudet: Käyttäjien perusoikeuksista porua »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.