Tulostusversio

1/2009

Sähköinen liiketoiminta: Mitä tietoja kauppias saa käsitellä?

Teksti: Mikko Viemerö

Verkkokauppias eli rekisterinpitäjä saa henkilötietolain mukaan käsitellä asiakkaiden henkilötietoja lähinnä kolmella perusteella; Kuluttajan eli rekisteröidyn suostumuksesta, sopimuksen panemiseksi täytäntöön sekä yleisimmin nk. yhteysvaatimuksen täyttyessä, eli kun tiedoilla on asiallinen yhteys verkkokauppiaan toimintaan.

Tietojen käsittely on tietyin ehdoin sallittua myös, vaikkei varsinaista asiakkuutta syntyisi tai rekisteröidyn suostumusta saataisi. Suoramarkkinointitarkoituksissa tai esimerkiksi arpajaisten yhteydessä on luvallista käsitellä henkilötietoja. Tällöin tietojen laatu ja määrä tai niiden käytön aika on rajattu, ja kuluttajalla on oikeus kieltää tietojensa käyttäminen.

Arkaluonteisia tietoja ei saa käsitellä, ellei rekisteröidyltä saada tähän nimenomaista suostumusta. Henkilötunnuksen käsittely on lisäksi sallittu tilanteissa, joissa myyjä luotottaa ostajaa, esimerkiksi kun palvelu tai tavara toimitetaan ostajalle ennen maksamista.

Suostumukseen perustuvan tietojen käsittelyn ja kuluttajan kielto-oikeuden vuoksi verkkokauppiaan on hyvä panostaa laadukkaaseen suostumuksenhallintaan ja identiteetinhallintapalveluihin. Niillä voidaan hyvän asiakaspalvelun lisäksi toteuttaa tietojenkäsittelyn avoimuutta ja osittain kuluttajan oikeutta tarkastaa omat tietonsa.

-----

[KIRJOITTAJA]

Mikko Viemerön sähköisen kaupan tietosuojaa käsittelevä lisensiaatintutkimus tarkastetaan Helsingin kauppakorkeakoulussa maaliskuussa 2009.

Lue myös

Sähköinen liiketoiminta: Tietosuoja on verkkokauppiaan etu »
Sähköinen liiketoiminta: Tietoturvallinen verkkokauppa »
Sähköinen liiketoiminta: Kauppiaan muistilista »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.