Tulostusversio

3/2013

FK sanoo ei tietojensiirrolle

Teksti: Päivi Männikkö

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen luonnoksessa kaavaillaan rekisterinpitäjälle velvollisuutta siirtää asiakastiedot toisen rekisterinpitäjän järjestelmään, jos asiakas niin haluaa. Komissio saisi valtuudet vahvistaa tietojensiirrossa käytettävät tekniset standardit.

Finanssialan keskusliiton (FK) mielestä esitys tulisi poistaa kokonaan tai ainakin muuttaa radikaalisti, koska nykymuodossaan se edellyttäisi tietojärjestelmiin merkittäviä ja kalliita muutoksia, jotta asiakastiedot saataisiin yhdenmukaiseen, helposti siirrettävään muotoon. Pankkien ja vakuutusyhtiöiden asiakastietojärjestelmien taustalla ei ole yhteistä pohjaa tai standardia. Liiton mukaan siksi eri yritysten järjestelmissä tietokentät ovat eri järjestyksessä, ja tietosisällöissäkin on eroja. Esimerkiksi asiakkaan ikä voidaan merkitä eri tavoin.

Liitto hämmästelee, mitä ehdotus ylipäänsä tekee tietosuojasääntelyä koskevassa ehdotuksessa. Toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi epäilee, että ehdotus on saanut alkunsa ”sosiaalisen median hypetyksestä”.

”Onhan esimerkiksi sähköpostin yhteystietojen siirto palvelusta toiseen ihan mukava etu, mutta saumaton tietojen siirtäminen ei toteudu nyt monessa muussakaan palvelussa.”

Erityisen tuohduttavana liitossa pidetään ajatusta siitä, että tietojensiirron standardeista ei päättäisi finanssiala itse vaan komissio.

”Komission ei pitäisi saada standardisointivaltaa näin isossa ja alan kannalta keskeisessä kysymyksessä”, Kauppi jyrähtää.

”Jos tietojen siirrettävyyttä aletaan kehitellä, se olisi järkevämpää tehdä alan itse rakentamalla standardilla. Silloin kehitystyössä olisi mukana yritysten oma järjestelmätuntemus.”

Lue myös

Luottamusbisneksen edunvalvoja »
Piia-Noora Kauppi ja sosiaalinen media »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.