Tulostusversio

4/2013

Patentointi välittää tietoa

Teksti: Antti J. Lagus

Tietopääomaa suojataan myös patentoinnilla eli yksinoikeuden antamisella patentoitavan asian kaupalliseen hyödyntämiseen. Useinkaan ei tulla ajatelleeksi, että suojan lisäksi patentointi tarjoaa myös tiedonvälitysjärjestelmän.

”Patentoinnissa syntyvät tietokannat ovat arvokas tietolähde muille kehittäjille, jotka haluavat selvittää hankkeidensa patentoitavuutta”, Patentti- ja rekisterihallituksen viestintäasiantuntija Olli Ilmarinen sanoo.

Patenttihakemus tulee julkiseksi viimeistään 18 kuukauden kuluttua hakemuksen jättämisestä. Ilmarisen mukaan jotkut hakijat haluavat hakemuksensa tulevan julkiseksi heti. Useimmat taas haluavat sen pysyvän salassa mahdollisimman kauan.

Patentilla osoitetaan ainutlaatuista uutuusarvoa. Patentit liittyvät nykyään usein aiempiin keksintöihin. Esimerkiksi autossa on noin 10 000 - 20 000 patenttia, ja älypuhelimessa saattaa olla tuhansia patentteja. Kaikki nämä patentit eivät välttämättä ole tuotteen valmistajan omia, vaan valmistaja on lisensoinut oikeudet niiden käyttöön. Patenteilla voi siis käydä kauppaa.

Ilmarisen mukaan patentti kannattaa Suomen lisäksi hakea päämarkkina-alueille, sillä Suomessa myönnetty patentti antaa suojan vain Suomessa. Tosin kerran patentoitua tai edes sellaista asiaa, josta on jonnekin jätetty patenttihakemus, eivät toiset voi muualla patentoida. Sillä ei nimittäin enää ole uutuusarvoa.

Lue myös

Tietopääoma kannattaa suojata »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.