Tulostusversio

4/2013

Vähemmän mutta turvallisempia palvelinkeskuksia

Teksti: Päivi Männikkö

Valtion noin 80 virastoa ja laitosta ovat huolehtineet tieto- ja viestintätekniikastaan varsin itsenäisesti. Tähän tulee muutos mahdollisesti jo vuoden 2014 alussa, kun toimialariippumattomat tieto- ja viestintätekniset tehtävät kootaan saman katon alle. Tietotekniikkapalveluiden keskittäminen näkyy myös palvelinkeskuksissa, joiden määrää aiotaan vähentää nykyisestä 150:stä noin 15:een.

”Näin on tehty monissa isoissa konserneissa”, julkisen hallinnon ICT-johtaja, ylijohtaja Timo Valli sanoo.

Jo aiemmin on parannettu valtion palvelinkeskusten fyysistä ja sähköistä suojausta osana hallinnon turvallisuusverkkohanketta (TUVE).

Palvelinkeskuksia sijoitetaan eri puolille Suomea.

”TUVE-hankkeen perusteella on nähty, että meillä täytyy olla konekeskuksia eri puolilla maata. Meillä on Rovaniemellä tuliteriä konesaleja, ja Etelä-Suomessa muita korkean turvallisuuden konesaleja.”

Vallin mukaan tietojen keskittäminen tusinaan saliin on tietoturvan kannalta parempi ratkaisu kuin niiden hajauttaminen, koska kokonaisuuden koordinointi on silloin helpompaa.

”Erilaiset tavat johtavat siihen, että todennäköisyys tietoturvan pettämiseen jossakin yksikössä kasvaa. Näin julkisen hallinnon maineen tahriintuminen on paljon todennäköisempää, jos on 80 erilaista tapaa suojata arkaluonteisia tietoja.”

Tällä hetkellä Suomesta on tietoliikenneyhteys vain Ruotsiin. Eikö tietoturvariskien pienentämiseksi konesaleja olisi hyvä olla muissakin maissa kuin Suomessa siltä varalta, että yhteydet Suomesta muualle katkeaisivat tai vaarantuisivat?

”Tarvitsemme tietysti useampia henkireikiä ulkomaille. Mutta siltä osin on helpotusta tulossa Etelä-Suomesta Saksaan johtavan tietoliikennekaapelin valmistuessa”, Valli sanoo.

Kaapelin rakennustyöt on tarkoitus aloittaa 2014 tai 2015.Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.