Tulostusversio

4/2013

Urkinta: Lue ainakin ohjekirja

Teksti: Kirsi Castrén

Tietoturva-asiantuntija neuvoo kiinnittämään erityishuomiota matkapuhelimen ja tietokoneen käyttöön ulkomailla.

”Viestitettäessä ulkomailta Suomeen on syytä muistaa, että toisen maan verkossa puhelin on lain silmissä ulkomailla, vaikka liittymä on hankittu suomalaiselta teleyritykseltä. Tällöin tietosuojaan pätevät kyseisen maan lait”, toteaa Tilannekuvapalvelut-ryhmän päällikkö Pasi Hänninen Viestintävirastossa toimivasta kansallisesta tietoturvaviranomaisesta CERT-FI:stä.

Kun hankkii uuden mobiililaitteen, kannattaa käyttää hetki siihen tutustumiseen.

”Ihmiset eivät aina huomaa, että uuden puhelimen käyttöönottokin saattaa edellyttää jonkinlaisen käyttäjätilin luomista, ja käyttäjätiedot saattavat tallentua pilvipalveluihin, joiden sijaintipaikka vaihtelee”, Hänninen huomauttaa.

”Ohjekirja on hyvä lukea tarkkaan läpi.”

Tavallisen, salaamattoman sähköpostin tietoturva on samaa luokkaa kuin postikortin. Silti harva vaivautuu suojaamaan viestejään.

”Viestin salaaminen riittävän vahvalla salakirjoitusmenetelmällä on peruskäyttäjälle ainoa suhteellisen varma tapa pitää verkkoviestintänsä yksityisenä”, Hänninen toteaa.  

Tarjolla on helppokäyttöisiä salausohjelmia, joiden avulla voi yhdellä napin painalluksella tehdä viestinsä ulkopuoliselle lukukelvottomaksi. Esimerkiksi PGP on ohjelma, jota Viestintävirasto suosittelee yhtenä hyvistä ilmaisista salausvaihtoehdoista.

Viestintäviraston ohjeita viestinnän suojaamisesta >>

Lue myös

Urkinta: Näppäimilläkin on korvat »
Gallup: Havaitse urkinta ajoissa »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.