Tulostusversio

4/2013

Yhdistysrekisteri: Avoimessa datassa on riskinsä

Teksti: Päivi Männikkö

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) laajojen perustietovarantojen avaamista kaikkien saataville selvitetään parhaillaan osana valtionhallinnon avoimen datan strategiaa. Pohdittavina ovat lainsäädännölliset ja tekniset rajoitteet, joita tietojen avaamiseen voi liittyä.

Julkisuuslain perusteella kuka tahansa voi pyytää yhdistysrekisteristä nimenkirjoittajien tiedot. Kuitenkin henkilön asema yhdistyksen nimenkirjoittajana tai perustajajäsenenä voi paljastaa henkilötietolain mukaan arkaluonteista tietoa vakaumuksesta, suuntautumisesta tai vaikkapa terveydentilasta.

”Tällä hetkellä epäselvää on muun muassa se, miten suhtaudutaan ison yhdisteltävän datamäärän avaamiseen nimenomaan yksityisyydensuojan kannalta”, PRH:n yhdistys- ja säätiörekisteripäällikkö Juha Viertola sanoo.

”Jos julkishallinnon rekistereiden tietoja voi yhdistellä vapaasti, rekisteröidyt voidaan profiloida varsin laajasti.”

Lue myös

Tuhansien yhdistysten rekisteri »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.