Tulostusversio

4/2013

Selailtua 4/2013

Patriot Actin isä urkintaa rajoittamassa

Republikaanien kongressiedustaja Jim Sensenbrenner esitteli edustajainhuoneelle lokakuussa lakiesityksen (USA Freedom Act), jonka tarkoitus on rajoittaa NSA:n oikeutta kerätä tietoja USA:n kansalaisten viestiliikenteestä. Esitys lopettaisi esimerkiksi teletunnistetietojen massatallentamisen.

Sensenbrenner tunnetaan USA:ssa WTC-iskujen jälkeen säädetyn, tiedusteluviranomaisille laajat toimivaltuudet antaneen Patriot Actin isänä. Washington Postin haastattelussa hän sanoo, että kongressin valvonta on pettänyt, ja siksi NSA:n toiminta on karannut käsistä.

”Jos kongressi olisi tiennyt 9/11:n jälkeen, mitä NSA aikoo, Patriot Actia ei olisi hyväksytty. NSA on unohtanut kansalaisoikeudet täysin Bushin ja Obaman hallintojen myötävaikutuksella.”

----

Mistä tietoturvalle oma Airbus?

Eurooppa voi suojautua verkkovakoilulta vain yhteisillä toimilla ja palveluilla. Näin sanoo Euroopan verkko- ja tietoturvavirasto Enisan pääjohtaja Udo Helmbrecht. Saksalaisen Tagesspiegelin haastattelema Helmbrecht toivoo eurooppalaiselle tietotekniikka-alalle samanlaista läpimurtokeksintöä kuin aikoinaan Airbus lentokoneteollisuudessa. IT-markkinoilla ei pärjätä kansallisilla ratkaisuilla, vaan nyt pitäisi luoda turvallisia eurooppalaisia palveluita.

----

Kauppatieteilijöillä heppoisimmat salasanat

Tietojenkäsittelyopin opiskelijat ja opettajat keksivät vahvempia salasanoja kuin humanistit. Kaikkein helpoimpia salasanoja käyttävät kuitenkin kauppatieteilijät. Tähän päätelmään tultiin Ars technican uutisoimassa tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin yhdysvaltalaisen Carnegie Mellonin yliopiston kaikkien opiskelijoiden ja henkilökunnan edustajien käyttämiä salasanoja. Tutkimushenkilöitä oli yhteensä 25 000, mikä on selvästi enemmän kuin aiemmissa tutkimuksissa.

Tutkijat testasivat, kuinka helposti salasana saatiin paljastettua algoritmilla ja laskivat sen perusteella todennäköisyyden salasanan murtumiseen. Salasanojen monimutkaisuudessa havaittiin suuria eroja. Sitä ei selvitetty, mistä suuret erot johtuvat.

----

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin

Saksalainen sanomalehti Die Zeit viittaa olympialaisten mottoon kuvatessaan Ison-Britannian tiedusteluorganisaatio GCHQ:n tavoitteita salakuuntelussa. Sisäisen muistion mukaan GCHQ:n tavoitteena on salakuunnella kaikkia maailman mobiililaitteita reaaliajassa. Alun perin aikakauslehti Der Spiegelin esiin kaivama muistio on peräisin vuodelta 2011.

Voidakseen kuunnella mobiililaitteita tiedustelupalvelu tarvitsee pääsyn 26 reitittimelle, jotka yhdistävät eri maiden mobiiliverkot toisiinsa. Reitittimien avulla voidaan kuunnella jopa yksittäistä puhelinta, mahdollisesti myös lähiympäristössä käytäviä keskusteluja.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.