Tulostusversio

4/2008

Ruotsin signaalitiedustelulaki voimaan

Kiistelty signaalitiedustelulaki astuu voimaan Ruotsissa 1.1.2009. Laki antaa Ruotsin armeijan radiotiedustelulaitokselle (FRA) oikeuden seurata Ruotsista lähtevää ja sinne saapuvaa tietoliikennettä.

Lain sisällöstä on väännetty kättä viimeiseen asti. Syyskuussa hallituspuolueet ilmoittivat päässeensä sopuun uusista lainmuutoksista, jotka lisäisivät FRA:n toiminnan sääntelyä ja valvontaa. Marraskuussa julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan laki kuitenkin astuisi voimaan alkuperäisessä muodossaan. Yksityisyydensuojaa lisäävistä muutoksista säädettäisiin aikaisintaan ensi kesänä.

Myös FRA:n nykyinen toiminta on herättänyt huomiota. Ruotsin tietosuojaviranomaisen mukaan FRA:n tavassa käsitellä henkilötietoja voi olla puutteita. Laki FRA:n hallussa olevien henkilötietojen käsittelystä määrää, että tiedot on hävitettävä, kun niitä ei enää tarvita ellei niiden säilyttämiseen ole hallituksen tai sen valtuuttaman viranomaisen lupaa. Käytännössä näin ei ole menetelty vaan FRA säilyttää tiedusteluraporteissa käytettyjä henkilötietoja mahdollista myöhempää käyttöä varten.

 

Lue myös

Ruotsin FRA-laki käytäntöön »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.