Tulostusversio

3/2008

Signaalitiedustelulaki voimaan ensi vuonna

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt kiistellyn signaalitiedustelulain, joka antaa Ruotsin armeijan radiolaitos FRA:lle oikeuden seurata kaikkea Ruotsiin tulevaa ja sieltä lähtevää tietoliikennettä. Uusi laki astuu voimaan 1. tammikuuta 2009.

Ruotsin valtiopäivät käsitteli lakiesitystä jo viime vuoden kesällä, mutta se jätettiin lepäämään vuodeksi vastustuksen takia.

Ruotsin puolustusministeriön mukaan lakiin on sen käsittelyprosessin aikana lisätty yksityisyydensuojaa tukevia menettelyjä. Ruotsin tietosuojaviranomaisen tehtäväksi tulee FRA:n toiminnan seuraaminen vuoteen 2011 asti, jolloin lain toimivuutta arvioidaan. Yksityisyydensuojan toteutumista seuraamaan perustetaan myös valtiopäiväedustajista koostuva toimikunta.

Laki on herättänyt laajaa vastustusta Ruotsissa, mutta sen toteutuminen on herättänyt huolta myös Suomessa, koska suuri osa Suomen rajojen ulkopuolelle suunnatusta sähköposti- ja puhelinliikenteestä kulkee Ruotsin kautta. Lain takia TeliaSonera siirsi keväällä suomalaisasiakkaidensa sähköpostipalvelimet Ruotsista Suomeen.

Suomen puolueista Vihreä liitto on patistanut hallitusta esittämään Ruotsin hallitukselle huolen lain vaikutuksista suomalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden tietosuojaan. Tarvittaessa tulisi myös pohtia Ruotsin kautta kulkevan tietoliikenteen salaamista tai Ruotsin ohittavan yhteyden rakentamista, puolue vaatii.

Lue myös

Ruotsin signaalitiedustelulaki voimaan »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.