Tulostusversio

1/2008

Profiili: Verkkorikollisen jäljitys on hankalaa

Teksti: Sari Kajantie

Tietosuojavaltuutettu on nostanut esille kysymyksen identiteettivarkauden kriminalisoinnista. Näkemys on hyvin perusteltu, sillä erityisesti verkossa on paljon tilanteita, joissa mikään muu rikosnimike ei tietoa kaapattaessa vielä täyty, eikä tutkinta ole siten mahdollista alkuvaiheessa.

Verkon järjestäytynyt rikollisuus toimii verkottuneesti. Toiminta kattaa usein alihankintaketjuja, joissa tietty joukkio hoitaa tietoteknisten työkalujen valmistuksen, toinen vastaa tiedon kaappaamisesta ja kolmas tiedon hyväksikäyttämisestä.

Verkkorikosten tutkinta on hyvin aikakriittistä: Jos aikaa alkuteosta, tiedon kaappaamisesta, on ehtinyt kulua yhtään enempää, tietojen kaappaajan jäljitys on yleensä jo teknisesti mahdotonta. Erityisesti, jos kaappaamiseen ei liity muuta tuomioistuimen myöntämän telepakkokeinon mahdollistavaa rikosta, poliisi ei voi edes aloittaa (menestyksellistä) tutkintaa silloin, kun jäljet olisivat vielä saatavilla. Tällöin tietoa kaappaava ryhmä voi toimia markkinoilla rauhassa, varsin pienellä kiinnijäännin riskillä.

-----

[KIRJOITTAJA]

Ylitarkastaja Sari Kajantie toimii tutkijana Keskusrikospoliisissa.

Lue myös

Profiili: Poliisi »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.